Август е глухо политическо време, а този - повече от обикновено. Парламент вече няма, но и кампанията за предстоящия вот не е официално започнала.

Какво се случва в това предпредизборно време обсъждаме в новия епизод на Z-Каст с политическия редактор на Клуб Z Любен Обретенов.

Основна интрига в момента е дали "Демократична България" и "Продължаваме промяната" ще се обединят преди вота, смята той.

"През седмицата имаше едно-две интересни изказвания, едното на един депутат от ПП, другото на самия Кирил Петков - че "Продължаваме промяната" се опитват да си оставят вратичка към БСП. Според мен "Демократична България" ще спечели повече като резултат, ако още сега се откаже от предложението си за обединение и обясни на своите избиратели, че всеки глас за ДБ е глас срещу това БСП да е в управляващата коалиция."

Атаките на ГЕРБ срещу "Демократична България" - с тезата, че са избрали Радев, са безпочвени.

"Когато се говори за Европейския съюз и НАТО, ГЕРБ-ерите трябва да мълчат. Техният лидер отиде преди 4 години в Москва и публично, пред цял свят, каза на Путин: Извинявай, големи братко, че не построихме Южен поток. Такова унижение пред Русия дори и Георги Първанов не е осигурявал за България."

Какви компромиси ще направят политиците още преди вота? Възможна ли е коалиция след вота между ГЕРБ и ПП, или това ще е смъртна присъда за по-младата партия?

Надпреварват ли се прокремълските партии в това кой е по-по-най с Путин? Има ли шанс за анти-Радев обединение в бъдещия парламент между евроатлантическите политически сили?

Това, и още - чуйте в новия, 91-ви епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.