Американски военни ще бъдат разположени в България като част от плановете на НАТО за възпиране и отбраната на източния фланг. Това съобщава туитър акаунтът на мисията на САЩ в НАТО, цитиран от БНР.

От съобщението не става ясно каква част от 2400-те военни от американската 101-ва Въздушнопреносима дивизия, известна като Screaming Eagles (най-често в превод на български - "Крещящите орли") ще останат в България. Останалите ще бъдат разположени в Румъния, Унгария и Словакия.

Американските войници ще участват в усилването на източния флаг, където има батальонни бойни групи, специално създадени с решение на НАТО и одобрено през март и май от българското правителство.

Отбелязва се, че 101-а Въздушнопреносима дивизия "Крещящите орли" е била за първи път в Европа по време на Втората световна война.

Сега операцията е окачествена в туита като "завръщане с гръм".

Съобщението се появява дни, след като у нас на посещение беше командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Дарил Уилямс. С военното ръководство той е обсъдил въпроси, свързани с бойната група, разположена у нас, припомня БНР.

За подкрепата ѝ до средата на август се очаква до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с 50 единици военна техника да се предислоцират в България.

България ще участва с рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата.

През февруари Многонационалната бойна група, сред която са и бронирана рота от САЩ с машини “Страйкър”, демонстрира способностите си пред началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. 

Тогава адмирал Бауер припомни, че България е част от разположените осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море.