До лятото още няколко държави ще се присъединят към бойната група на НАТО, която ще действа на територията на България.

Това заяви пред журналисти в Брюксел министърът на отбраната Драгомир Заков. Той участва в среща с колегите си от страните членки на пакта. Фокусът бе подготовката на историческата според мнозина предстояща среща на върха на НАТО в Мадрид от 28 до 30 юни.

„В момента има интерес от Гърция. Знаете, че имаме американски и британски контингент, които вече работят с нашите сили в Ново село. Има интерес и от държави от региона“, отговори Заков на журналистически въпрос, без обаче да посочва имена.

Известно е, че бойната група ще се командва от Италия. Предстои въпросът да бъде разгледан от парламента в Рим.

Бойната група може да бъде от батальон до бригада, отговори министърът на въпрос на Клуб Z. Всичко зависи от това какви бойни способности се придават към групата, от това колко хора може да поеме полигонът в Ново село. Най-вероятно съставът ще бъде над 1000 души.

Министрите са обсъдили как да подпомогнат Украйна, и не само с оръжие. Става дума за една страница с искания от Киев. Но немалка част от тях са с медицински, логистичен и друг аспект, поясни Драгомир Заков.

„До последната секунда, в която ще бъда в Министерството на отбраната, имам задължение да се грижа да отбранителната политика на българия. На 400 километра от България се води война. Знаем руските хибридни въздействия във всички старни членки на НАТО и ЕС. В този контекст външните шокове не се интересуват от вътрешнополитическите събития в страната“, отговори Заков, попитан от Клуб Z дали се опасява, че настоящите събития у нас могат да доведат до промяна на политиката на страната ни по отношение на Украйна.

Министрите на отбраната на НАТО са обсъждали на днешното си заседание възможностите за разгръщането на повече бойни формирования на източния фланг, каза генералният секретар Йенс Столтенберг след края на срещата.

„Тук има три елемента - повече изнесено присъствие, повече предварително изнесено оборудване и предварително разпределени сили с отговорност за специфичен регион. Така че не всички сили ще бъдат разгърнати -  някои от тях ще останат в своите си страни, но ще бъдат готови да се придвижат, ако се наложи“, поясни Столтенберг.

Той припомни, че Германия вече е обещала да увеличи броя на своите военнослужещи в Литва. Обещания за подсилване на изток са дошли от Великобритания и от Франция, която ма водеща роля в Румъния. Такава готовност има и от други държави, каза Столтенберг, но отказа да назове имената им, защото предпочита това да направят първо националните им власти.

В Мадрид предстои да бъдат взети ключови решения в 5 области:

• 1. Значително по-силни отбрана и сдържане;

• 2. Устойчива подкрепа за Украйна и на останалите партньори в риск;

• 3. Решения за новата стратегическа концепция за НАТО, която ще определи позицията на алианса спрямо Русия, за появяващите се предизвикателства и за първи път за Китай. В този контекст за първи път в среща на НАТО ще участват лидерите на страните от АТИС - Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество;

• 4. По-справедливо споделяне на товара от разходите за отбрана на страните членки;

5. Исторически молби от Швеция и Финландия за членство в НАТО. Столтенберг отново отказа да се ангажира със срок за присъединяване на двете скандинавски държави.