Руски хакери наскоро са се опитали да проникнат в мрежите на НАТО и военните на някои източноевропейски държави, съобщава анализ на Google на заплахите, съобщи Ройтерс.

В доклада не се посочва кои военни сили са били обект на атаките, предприети от базирана в Русия група, наричана Coldriver или Callisto.

"Тези кампании са били изпратени чрез новосъздадени акаунти в Gmailдо акаунти, които не са в Google, така че процентът на успеваемост на тези атаки е неизвестен", се казва в доклада.

Ройтерс отбелязва, че от НАТО не коментирали кибератаките.

Русия, която в момента е подложена на тежки западни икономически санкции след решението й да нахлуе в Украйна на 24 февруари, редовно отрича обвиненията в организиране на кибератаки срещу западни цели.

През 2019 г. финландската фирма за киберсигурност F-Secure Labs описа Calisto като неидентифициран и напреднал участник в заплахи, "който се интересува от събиране на разузнавателна информация, свързана с външната политика и политиката на сигурност" в Европа.

Групата се е насочила и към център за върхови постижения на НАТО, се казва в доклада на Google, без да се уточняват подробности.