Парламентът прие на първо четене промени в закона за здравето, с които министърът на здравеопазването ще има право да издава заповеди за COVID мерки след съгласуването им с главния държавен здравен инспектор. С промените се уреждат действията на властта след изтичането на извънредната епидемична обстановка.

Ако законопроектът бъде приет на второ четене министърът на здравеопазването, както и директорите на регионални здравни инспекции ще могат да издават заповеди за носене на маски, дезинфекция и спазване на дистанция.

От "Има такъв народ" заявиха, че ще искат в закона да бъде записано, че министърът не може да налага задължително носене на маски и че ограниченията трябва да бъдат фиксирани в закона със срок, независимо от епидемичната ситуация.

Основна тема на дебати бе дали след изтичането на епидемичната обстановка ще отпаднат възможностите за допълнително плащане на медицинския персонал. Подобно изказване направи Костадин Ангелов (ГЕРБ).

Шефът на здравната комисия Антон Тонев ("Продължаваме промяната") и министърката на здравеопазването Асена Сербезова отговориха, че текат преговори между здравната каса и Българския лекарски съюз за методика за трайно увеличаване на възнагражденията. Това можело да стане или през увеличение на цените на клиничните пътеки, или през промяна на колективните трудови договори.

[[nid:126028]

"Недейте да внушавате, че финансирането на кадрите няма да продължи", призова Георги Михайлов („БСП за България“). Той посочи, че нищо няма да пострада - нито кадрите, нито ще останат необслужени пациенти. 

Сербезова разясни, че плащанията за медицинските специалисти са два вида. Средствата за първа линия са въпрос на преговори между БЛС и НЗОК и тези средства могат да бъдат продължавани до 3 месеца след преустановяването на извънредната епидемична обстановка, каза тя. Министърката обаче отбеляза, че има и други специалисти - от регионалните здравни инспекции и ЦСМП-та, които също са на първа линия, и, ако не се приеме законопроектът, няма да има възможност да се изплащат тези средства до три месеца. Що се отнася до средствата, които цитирахте - 600, 360, 120 лева, които спират след края на извънредната епидемична обстановка, към настоящия момент има разговори за методика за трайно увеличаване. Дали ще бъде през увеличаване на цените на клиничните пътеки или към основната заплата с колективен трудов договор, това са разговори, които в момента се водят, добави тя. Лечението на COVID-19 трябва да бъде "развързано" от наличието или не на извънредна епидемична обстановка, смята Сербезова.

Тя отбеляза, че без тези промени в Закона за здравето, няма да могат да бъдат налагани противоепидемични мерки, като например носене на маска. В много от държавите, където отпадна носенето на маски на обществени места, в болнични лечебни заведения е задължително, както и в обществения транспорт, посочи тя. 

Серебезова не прие определения като "медицинска диктатура", използвани от "Възраждане", да се асоциират с управлението на пандемията. Във връзка с изразени опасения, тя обясни, че предложените мерки нямат нищо общо с Наредба 15 за имунизациите. Въвеждането на задължителен характер на имунизациите не е противоепидемична мярка, коментира Сербезова

За пореден път имаше спорове за носенето на маски. Красимир Вълчев (ГЕРБ) заяви, че "само учениците ще продължат да носят маски по 8 часа на ден". Александър Симидчиев от "Демократична България" му отговори, че маските не затрудняват дишането, не водят до неврологични или други странични ефекти, а намаляват честота на заразяване с между 20-40% или дори 60 на сто.