Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал указ, според който купувачите на руски газ трябва да плащат в рубли от 1 април.

Договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, заплашва държавният глава.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставения газ от утре", обяви Путин.

Ако тези плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици, заплаши президентът.

"Никой не ни продава нищо безплатно, ние също няма да правим благотворителност – тоест съществуващите договори ще бъдат прекратени."

Русия очаква от "неприятелските държави" да открият две "специални сметки тип "К" (конвертируеми) в евро/долари и в рубли в руската банка "Газпромбанк", която не е санкционирана, предава "Комерсант".

Превалутирането се очаква да стане в самата Русия, a купувачите ще продължават да превеждат средствата за газа в евро или долари. Промяната е само в руската страна, която ще превръща всички чуждестранни средства за газа в рубли. 

В указа на Путин се казва, че "чуждестранният купувач прави превод на средства в специалната валутна сметка тип "К" в чуждестранна валута, посочена в договора за доставка на природния газ, а упълномощената банка осъществява продажбата на чуждестранната валута по организирани търгове, провеждани от Московската борса, зачислява получените средства в рубли към специална рублева сметка тип "К" на същия чуждестранен купувач и прави превод на зачислените средства в рубли към откритата от руския доставчик сметка". 

Правителствената комисия за чуждестранни инвестиции "ще има право да прави изключения от новия ред за заплащане на руския газ".

"Газпромбанк" ще провежда търгове на Московската борса, на които валутните средства на държавите-вносители ще бъдат обръщани в рубли. С тези пари ще се захранват сметките в рубли на вносителите и именно с тях ще се плаща на "Газпром"

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия няма да иска още от 1 април плащанията за газ и петрол да стават в рубли. Той съобщи, че според Путин промяната на плащанията от долари в рубли ще е постепенен процес. 

Песков каза, че руският държавен глава бил наредил на правителството да изработи план за това постепенно преминаване към плащания в рубли. При допитване до Кремъл дали още от 1 април клиентите ще трябва да заплащат доставките в рубли, Песков бе категоричен: 

"Абсолютно не!" 

Минути след днешното изявление на Путин Германия и Франция отхвърлиха исканията на Русия европейските страни да плащат за нейния газ в рубли като неприемливо нарушение на договорите, като добавиха, че мярката представлява "изнудване".

Говорейки по време на пресконференция, министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек отбеляза, че все още не е виждал новия указ на руския президент, но увери, че Германия е подготвена за всички сценарии, включително спиране на руските газови потоци към Европа.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че Франция и Германия отхвърлят искането на Русия.