"Експерти от Националната следствена служба извършиха оглед както на местопроизшествие, така и на автобус. Не се установите хническа неизправност, която да е причинил катастрофата, тоест водещата версия в този случай остава основната – човешка грешка“.

Това обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в ефира на бТВ тази сутрин по повод снощната тежка катастрофа на АМ "Тракия".

Той беше на мястото на инцидента през нощта заедно с главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор обяви, че случаят ще поемат най-добрите следователи в областта на пътнотранспортните произшествия от Националната следствена служба.

Няма никакъв проблем с настилката на мястото на тежката катастрофа на АМ "Тракия" снощи, каза по-рано днес в ефира на БНТ служебният регионален министър Иван Шишков.

По думите му, тази част от магистралата е въведена в експлоатация през 2012 г. и от 10 г. магистралата се ползва в този участък, който не е от проблемните. Очевидно е обаче, че след няколко години ще се наложи да му бъде направен най-вероятно основен, а не текущ ремонт.

Две деца, пострадали при катастрофата  на автомагистрала "Тракия", ще бъдат транспортирани в болница "Пирогов" в София, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

В болницата в Стара Загора са 14 души -  двама възрастни и 12 деца.

Състоянието на децата е стабилно. Само две са в по-тежко състояние. Едното вече е стабилизирано и контактно, но ще се наложат операции. Към 9:00 часа детето ще бъде транспортирано към София за настаняване в детска хирургия, другото дете е с травматичен шок и травма на горен крайник. Състоянието му леко се е влошило. То също ще бъде транспортирано в "Пирогов", каза Меджидиев.

На единия възрастен е ампутиран крайник, посочи здравният министър.

Тези, които са в добро състояние, ще бъдат извозени с линейки до границата, където ще бъдат поети от сръбска страна.

Движението по магистрала "Тракия" се осъществява в една лента при 233-я км. Това съобщиха от АПИ. 

БТА