Китай обяви нови военни учения около Тайван, а президентът на самоуправляващия се остров Цай Ингвен посрещна членове на делегация на Конгреса на САЩ в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

Тази седмица петчленната делегация на Конгреса планира да се срещне с представители на правителството и частния сектор. Инвестициите в производството на полупроводници и намаляването на напрежението в Тайванския проток се очаква да бъдат ключови теми на дискусия.

Говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси беше най-високопоставеният член на САЩ, посетил Тайван през последните 25 години. Нейното пътуване предизвика почти две седмици безспирни китайски военни учения край острова, който КНР възприема за свой. 

Пекин обвинява САЩ, че насърчават независимостта на острова чрез продажба на оръжия и визитите на американски политици. Вашингтон посочва, че не подкрепя независимостта на Тайван и не поддържа официални дипломатически връзки с острова. САЩ настояват, че Пекин и Тайпе трябва да уредят спора си по мирен път, но подчертават, че ще се намесят в случай на китайска инвазия.

"Китай ще предприеме решителни и силни мерки, за да защити националния си суверенитет и териториалната си цялост", обяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на ежедневен брифинг в понеделник, след като Пекин обяви нови учения край Тайван. "Шепа американски политици, в тайно споразумение със сепаратистките сили на Тайван, се опитват да оспорят "принципа на единен Китай".

Новите учения имаха за цел да бъдат "решителен отговор и тържествено възпиращо средство срещу тайните споразумения и провокации на САЩ и Тайван", съобщи по-рано министерството на отбраната. Не е ясно дали новите учения вече са започнали, тъй като министерството не даде подробности къде и кога ще бъдат проведени.

Американските политици, водени от сенатора на Масачузетс Ед Марки, се срещнаха с президента на Тайван Цай Ингвен, външния министър Джоузеф Ву и местни депутати в Американския институт в Тайван, де факто посолството на Вашингтон на острова. Делегацията "имаше възможност да обмени мнения с тайванските си колеги по широк кръг въпроси от значение както за Съединените щати, така и за Тайван", се казва в изявление на института.

Скорошните китайски учения накараха Тайван да постави армията си в бойна готовност, но бяха посрещнати с апатия от обществеността, свикнала да живее под постоянна заплаха от комунистическата страна.

Американското "посещение в този момент е от голямо значение, тъй като китайските военни учения целят да възпрат американските конгресмени да посещават Тайван", каза след срещата с гостите от САЩ Ло Чи Чен, председател на комисията по външна политика и национална отбрана на законодателния орган на Тайван. 

"Тяхното посещение този път доказва, че Китай не може да спре политици от която и да е страна да посетят Тайван. Също така предава важното послание, че американският народ стои редом до тайванския народ", каза Ло.

Високопоставен служител на Белия дом, отговарящ за политиката в Азия, каза миналата седмица, че Китай е използвал посещението на Пелоси като претекст да започне кампания за засилен натиск срещу Тайван, застрашавайки мира и стабилността в Тайванския проток и в по-широкия регион.

"Китай реагира прекалено остро и действията му продължават да бъдат провокативни, дестабилизиращи и безпрецедентни", отбеляза Кърт Кембъл, заместник-асистент на президента на САЩ Джо Байдън, по време на разговор с репортери в петък.

Кембъл добави, че САЩ ще изпратят военни кораби и самолети в Тайванския проток през следващите няколко седмици. Разработва се и пътна карта за търговски преговори с Тайван, която според него Америка ще обяви през следващите дни.

Отвъд геополитическите рискове от нарастващо напрежение между две световни сили, една продължителна криза в Тайванския пролив може да има сериозни последици за международните вериги за доставки в момент, в който светът е изправен пред смущения и несигурност вследствие на пандемията от коронавирус и войната в Украйна. По-специално, Тайван е ключов доставчик на компютърни чипове за световната икономика.