Прословутите 219 страници на испански - пратени от тамошните служби, които все спираха устрема на спецпрокуратурата да работи по "Барселонагейт", вече са успешно преведени. Това стана ясно от отговор на шефа на спецпрокурорите Валентина Маджарова на въпрос на Клуб Z днес.

Както е известно, документите от испанските разследващи са дошли у нас на 14 февруари. И за разлика примерно от споровете около други теми - като това доколко би бил годно доказателство един видеоразпит на Васил Божков, са пристигнали по най-законния възможен процесуален ред: в отговор на наша европейска заповед за разследване

Днес от отговора на Маджарова не стана ясно откога е факт успешното им превеждане. Но съществуването им в Специализираната прокуратура бе анонсирано с пресконференция на 15 февруари.

Прибързано е обаче да се радваме, защото в момента текат четене, съпоставки и анализи от страна на наблюдаващия прокурор. Последното се разбра от думите на Маджарова на нашия доуточняващ въпрос - докъде са нещата.

"Вижте, като се преведат 200 страници, които съдържат доказателствени източници - то отнема време! Да се изчетат, да се анализират и да се съпоставят с останалите доказателства", заяви тя.

Както е известно, прокуратурата рязко "спеши" темата с т. нар. къща в Барселона, където според испански медии има данни за пране на 5 млн. евро от страна на български политици, след като на 14 февруари, т.г. в различни медии у нас се появиха цитати от доклад. Документът е в по-малък размер - 26 страници.

Той е приписван на испанските служби и предизвика истинска "буря" в обществетото пространство по адрес на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"Испанските власти споделят за висшестоящи български политици, обвързани с пране на пари. В доклада, който видях, не беше споменато лице, но имаше снимки на г-н Борисов. Казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера", каза тогава премиерът Кирил Петков по БТВ, с което на практика верифицира съществуването му.

На брифинг на прокуратурата обаче Валентина Маджарова поясни за 26-те страници, че по тях няма никакви реквизити, които да потвърждават от какъв орган изхождат, оригинали ли са, копия ли, в рамките на какво питане или разследване... В допълнение двамата с говорителя Христо Кръстев показаха пред медиите копие, което имат - което дори не завършва с подпис и печат на издаващия го орган.

"В дългогодишната си практика за пръв път виждам такъв материал, в такъв вид", каза Маджарова.

"Още повече не е ясно кой е авторът му."

Тя отказа да коментира днес въпроса - установили ли са нещо ново и за доклада.

Що се касае до историята със самотно живееща манекенка, скъпа къща, бутик и пр., още на брифинга през февруари Специализираната прокуратура обяви, че има и втора межуднародна прочъка за разследване до Испания. За нея изобщо пък не е ясно на каква фаза е.

Сигурен факт е само, че испанското разследване е спряно - защото е пратено в партньорска България.

Иначе днес брифингът на прокуратурата бе по повод вчерашната акция в ДАНС. В дух на почти нулева конкретика, от думите на Валентина Маджарова и говорителя Кръстев се разбра само, че вчера има предприети действия срещу двама служители на ДАНС и трети човек - служител от министерство (но специално подчертаха, че не е МВР, б.р.).

ДАНС-аджиите били от "среден ръководен състав", а техният евентуален съучастник - от малко по-висш. Те са предавали информация "по много интересен начин" - по дистанционен път. Без да се срещат с резидент или някой подобен.

Никой обаче в цялата история все още дори не е привлечен като обвиняем, затова няма задържани, няма и място за много конкретика. Според Христо Кръстев - те се надяват служителите да бъдат уволнени. Разработката е почнала след сигнал на техни колеги от самата ДАНС, а подозираният шпионаж е в полза на Руската Федерация.

По-късно на брифинг от ДАНС дадоха още малко подробности - например, че имат категорични доказателства не за двама, а за един техен служител, който се смята, че е работил за Русия. По участието на другия все още се работи. Иначе двамата отстранени са началник сектор и началник отдел.

„Взети са мерки нашите служители, уличени в шпионска дейност, да не бъдат допускани до сградата на агенцията и в момента те са отстранени от работа“, каза председателят Пламен Тончев.

Друго интересно от думите на Пламен Тончев бе, че скоро ще има още изгонени лица от Руската Федерация във връзка с този случай.

Зам.-председателят на ДАНС Румен Георгиев коментира, че разследванията, които с прокуратурата инициират последните две години в резултат на сигнали на ДАНС, показват, от една страна, активната работа на руските специални служби на наша територия и от друга страна - "решимостта на държавните институции в областта на защитата на националната сигурност, да пресекат тези действия".