Русия е готова да достави военно оборудване на съюзническите страни в Латинска Америка, Азия и Африка, а Москва е отворена за обучение на чуждестранни бойци, каза руският президент Владимир Путин по време на церемонията по откриването на „Армия-2022“ в понеделник, цитиран от Си Ен Ен.

„Русия искрено цени исторически силните, приятелски, истински връзки на довере със страните от Латинска Америка, Азия и Африка. Готови сме да предложим на нашите съюзници най-модерните видове оръжия, от малки оръжия до бронирани превозни средства и артилерия до бойна авиация и безпилотни летателни апарати“, каза Путин във встъпителните си бележки.

„Ние високо ценим факта, че нашата страна има много съюзници, партньори, съмишленици на различни континенти“, добави той.

Руският президент също подчерта предимствата на обучението на чуждестранни войници в Русия и каза, че Русия кани съюзниците си да провеждат съвместни военни учения.

„Виждаме големи перспективи и в обучението на чуждестранни военнослужещи и повишаването на квалификацията им. Хиляди военни професионалисти от цял ​​свят са горди възпитаници на военните университети и академии на нашата страна“, каза Путин.

Русия ще продължи да работи енергично в тази важна област, каза той.