България предлага българско оръжие на Саудитска Арабия, стана ясно по време на посещението в София на министъра на икономиката и планирането на кралството Фейсал бин Фадел Алибрахим.

Външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) е поканила представители на Саудитска Арабия да посетят Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022" в Пловдив, което ще осигури платформа за европейски и международни компании да демонстрират своите иновации пред широка аудитория от целия свят и ще даде възможност за контакти с нови партньори, съобщават от МВнР.

Саудитска Арабия е въоръжена предимно с американска и западноевропейска техника, но през 2021 г. сключи договор с Русия за собствено производство автомати "Калашников", с които въоръжава своите специални сили и военните си групировки в Йемен. Кралството ползва и руски ръчно преносими гранатомети. 

По данни на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката през календарната 2019 г. (за този период е последният публичен доклад на институцията) България е изнесла оръжие за 45 519 971 евро за Саудитска Арабия.

Според правителствения пресцентър премиерът Кирил Петков (ПП) е разговарял с госта по по-миролюбиви теми - сътрудничество в икономиката, високите технологии, иновациите и инвестициите.

"Отбелязано беше  също така, че Саудитска Арабия може да помогне за енергийната диверсификация на България и Европа", пише в прессъобщението на МС.

Кой от двамата го е отбелязал и какво има предвид пресцентърът не смята за необходимо да съобщи.

Генчовска пък обсипала с комплименти "амбициозните планове на престолонаследника и вицепремиера принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията "Визия 2030", целящи модернизацията на Саудитска Арабия". 

Днес сутринта Петков не се яви в парламента за парламентарен контрол, което предизвика скандал от страна на ГЕРБ и ДПС.