Река Искрецка, която е един от най-големите притоци на Искър в Софийско, от вчера просто е... пресъхнала, без видима причина.

Това става ясно от съобщение на общината.

В заповед на зам.кмета Валентин Михайлов за въвеждане веднага на бедствено положение, пише че "по неизяснени причини" следобед на 15 август е установено, че водата от извора на реката около с. Искрец е пресъхнала.

Р. Искрецка захранва с питейна вода Своге и няколко близки села. Сега те остават на сухо. Вода няма и за шоколадовия завод на Mondelez, който е именно на р. Искрецка.

Със своя заповед зам.-кметът въвежда бедствено положение, сформира щаб и активира плана за защита при бедствия. Щабът се е събрал снощи на съвещание.

Всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни нужди, трябва да организират такова снабдяване, посочва се още.

Крайната дата на бедственото положение не е известна - "до овладяване на ситуацията".

"Реката в с. Искрец изчезна ! Днес 15 Август водата в р . Искрецка започва бързо да намалява и към 19.00 ч. оттокът на водата спря напълно. Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от община Своге.

Р. Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори", пише фейсбук потребителят Бойко Веселинов.