"Промяната уби България. Аз не знам и няма специалист в света, който да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш тока, газа, нафтата, водата с 10% данъци. Но перфектната буря, която ще ни занули докрай, започва догодина."

Това заяви преди дни бившият премиер Бойко Борисов при посещението си в торовия завод в Димитровград "Неохим".

Борисов обвини предишното правителство, че е виновно за спирането на „Неохим“, който според него не можел да работи вече заради високата цена на газа. Собственикът на завода пък заяви, че над 60 души са уволнени по тази причина. Любопитното е, че Борисов се включи тогава  малко след репликата, че никога не лъже и затова българите го избират толкова често.

Заради твърденията на Борисов днес проверка в „Неохим“ извърши Главна инспекция по труда, за да установи дали наистина има масови уволнения и спазвани ли са правата на работниците в такъв случай. Оказа се, че част от посочените 61 „уволнени“ въсщност са излезли в пенсия. Други са имали срочен договор да свършат точно определена работа. И само два случая на прекратени трудови договори по взаимно съгласие.

На сайта на предприятието също така се вижда, че от 1 август работата се спира за планов ремонт: "На 01.08.2022 г. „Неохим“ АД преустанови работата на производствените си мощности, респективно консумацията на природен газ, за извършване на годишен планов ремонт."

Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев, който е родом от Димитровград, също направи проверка на „Неохим“ и публикува във фейсбук оповестения на 30 юни 2022 г. отчет:

„Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда "Неохим"). Разходите за заплати са 12 млнл лв., с осигуровките - 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите", сподели Панев.

Отчетът на "Неохим", публикуван на 25 юли 2022 г., пък съдържа изречението: "Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време инсталациите подлежат на текущ ремонт".

Което още веднъж обяснява, че няма нищо необичайно в спирането през август на завода и в него да е “тихо“, както се оплака Борисов.  

Иначе извадка от междинния доклад на дейността на предприятието, че то всъщност има издадена през 2021 година лицензия за търговия с природен газ за период от 10 години и де факто също е търговец на газ, съобщи пък BoulevardBulgaria. Документът за издаването на лицензия е достъпен на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Любопитна подробност от целия сюжет е, че Борисов бе поканен в „Неохим“ от Стефан Димитров, който освен в управата на завода за торове, бе и в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ на предишния парламентарен вот.

На този в крайна сметка измислен скандал реагира и основният конкурент на „Неохим“ – „Агрополихим“. Белгийският му съсобственикът му Филип Ромбаут написа във фейсбук:

"Бойко Борисов се появи в "Неохим" и започна да вие като вълк - това ми дойде в повече. За 10 години той, Теменужка (Петкова - б.р.) и сие не успяха да построят 80-километрова газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръбопровод за транзитни доставки на "Газпром" до Сърбия и нататък (...) Какво направиха те, за да се завърши интерконекторът с Гърция? Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия газопровод, получихме няколко телефонни обаждания "да не възразяваме и да сътрудничим". Именно заради това, че интерконекторът с Гърция не беше завършен навреме, България загуби 1 милиард кубични метра азерски газ, който вероятно е бил с около 100 долара по-евтин от сегашните цени Това са много милиони, загубени заради ...да, заради какво?", споделя още Ромбаут.

Той обяснява, че пише това, защото „границата на благоприличието е премината“. „Начинът, по който някои мениджъри на определени „утвърдени компании“ и високопоставени политици имат „селективна памет“, за да я пригодят към своя разказ, в началото е много комичен за хората, които разбират опитите за манипулация...“, заявява Ромбаут.

"Неохим", другата торова компания в България, спечели 75 млн. лв. за първите 6 месеца (на годината - б.р.), главно защото "Булгаргаз" реши да субсидира цялата българска индустрия, като й позволи да купува газ на "регулирани от "Булгаргаз" цени, вместо да запази много евтиния азерски газ за зимата, за да не се налага хората да плащат високи сметки. Сега всички ще плащат за главоломните печалби на някои компании, като тези печалби няма да отидат при работниците...“, коментира още Ромбаут.

„Газопотребяващата индустрия в България лицемерно плачеше за помощ и през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът беше много по-евтин, отколкото в ЕС, и въпреки че от години различните работодателски асоциации настояват за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени, но не и България. Но сега азербайджанският много евтин газ свърши и цените на газа в България се изравняват с тези на Европа ... и се бие тревога“, продължава той.

Ромбаут добавя, че въпреки че миналата седмица "Неохим" решава да направи съобщение как спира дейността си заради "високата цена на газа", въпросното спиране е планирано още в края на миналата година - и това става ясно, когато димитровградската компания подава данните си за потребление към "Булгаргаз": "Всъщност всяка година те спират работа през лятото. И вероятно са " уволнили" хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много".

Бизнесменът обяснява, че настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. „Ние в "Агрополихим" разбрахме това преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото, което са правили и преди 60 години, особено ако се опитват да го правят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономически изгодно и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ“.

Ромбаут също така кани Борисов да отиде и в „Агрополихим“, за да му обяснят няколко неща какво трябва да се промени и изобщо не се е променило през последните 25 години, откакто той е в България.

„Но през 10-те години на неговия мандат не сме виждали нито един министър да ни посещава и може би това също е знак.“, заявява той.

Белгиецът обясни и че "Агрополихим" не само се справя с кризата, но и вече е почти независим от газа и цената му, очаква се да се "освободи" от него напълно до края на годината, ако няма бюрократични спънки. Компанията продължава да наема хора на работа, повишава и заплатите - само за миналата година с между 20 и 30 на сто, а най-ниските възнаграждения са на нивото на средната работна заплата в страната. Предстоят и нови инвестиции за пад 250 млн. евро и удвояване на капацитета на производството.