"Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, можеш да лъжеш целия народ за част от времето, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".

Руското командване, военно и политическо, изглежда не е забравило тази мисъл на Ейбрахам Линкълн.

Затова след третата за седмица серия експлозии в трета руска военна база в Крим, руското министерство на отбраната призна, че втората е била от саботаж.

Никакво пушене на забранени за това места (до авиобомбите на открито), никакви незагасени фасове.

За третата експлозия - на авиобаза близо до Симферопол - руските власти разследват вероятна атака с дрон, пише "Комерсант".

"Ню Йорк таймс" хвърли информационна "бомба" на бойното поле: в окупирания Крим действа елитна украинска диверсионна група, казал пред изданието украински служител, пожелал анонимност.

Както е задължително да отбележим, ние не можем независимо да потвърдим ничие съобщение, но от друга страна вече всичко се вижда от космоса и няма да мине много време преди истината да лъсне в изображенията на "Максар текнолъджис" и "Планет лабс".

В случая не са толкова важни техническите подробности. Важно е посланието на серийните взривове. Както казва българският президент Румен Радев, Крим е украински, но над него се вее руски флаг. 

Ако само за седмица под този флаг могат да бъдат взривени три руски военни бази, какво да очакваме в окупираните украински територии, в които Русия още не е успяла да стабилизира властта си?

От анексията през 2014 г. Русия силно милитаризира полуострова. Напълни го с войски и оръжия. Противовъздушната отбрата е такава, че пиле на може да прехвръкне. (Но пушенето още не е забранено).

Ако тук има такива пробойни в сигурността, това е лоша новина за президента Владимир Путин във военно отношение, а още по-лоша - в политическо. Крим, символът на неговата победа на украинските "нацисти" и подлия Запад, гърми през няколко дни, а понякога - и по два пъти на ден.

Ами ако го зачапрастят и с новите американски ракети? Какво правим? Тук са военните летища, от които се бомбардира цяла Южна Украйна. Тук са авиационните бази за огнева поддръжка на руския Черноморски флот, чието главно пристанище е пак тук - Севастопол.

Ново фиаско  като потапянето от украинска ракета на "Москва", бившия флагман на Черноморския флот на Русия, ще дойде твърде много. 

Посланието не серията кримски експлозии към Кремъл е ясно: и да победите във войната, ще загубите мира. Окупацията може да ви излезе по-скъпа от самата война. Както на американците в Ирак. И както на Съветския съюз в Афганистан.

Тези експлозии са признак, че Русия постепенно губи стратегическата инициатива във войната. Сега тя е в украински ръце заедно с натовска експертиза и въоръжения.

Киев дава шах на Кремъл с точни ракети, дронове и диверсии, докато Русия продължава да буксува на оперативно-тактическо ниво с методи от Втората световна война.