Финландия ще ограничи броя на издаваните визи за руски туристи на 10 процента от сегашния им брой, считано от 1 септември, поради нарастващото обществено недоволство от инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на правителството.

"Издаването на туристически визи няма да спре напълно, но броят им ще бъде намален значително", каза днес пред журналисти финландският министър на външните работи Пека Хаависто.

Той уточни, че за целта работното време на консулствата за издаване на туристически визи ще бъде съкратено. Това се налага, тъй като не може да бъде наложена забрана за издаване на визи заради националността на кандидатите.

При разглеждането на молбите на руснаци вече ще бъде даден приоритет на издаването на "други видове визи: посещение при близки, семейни контакти, работа и обучение", отбеляза Хаависто.

Финландия обработва в момента на ден близо 1000 молби за визи на руснаци, каза външният министър пред обществената телевизия "Юле".

Страната проучва също въвеждането на специфична категория хуманитарни визи, каквито в момента не се издават.

"Това може да облекчи доста положението при някои обстоятелства за журналисти и хора, работещи за неправителствени организации", каза Хаависто.

Той изрази подкрепа за спирането на действието на споразумението за облекчен визов режим между Русия и Европейския съюз, което може да доведе до увеличение на цената на туристическите визи от 35 на 80 евро.

Финландия възнамерява да повдигне този въпрос на предстоящата среща на външните министри на страните от ЕС на 30 август в Чехия.

След руската инвазия в Украйна страната подаде молба за членство към НАТО, като се очаква да се присъедини бързо към алианса. Финландия обаче остава единствената граничеща с Русия държава от ЕС, която не прилага ограничения при издаването на туристически визи на руски граждани, отбелязва АФП.