Служебното правителство сменя целия ръководен състав на "Булгаргаз", съобщава бТВ, позовавайки се на подадено заявление в Търговския регистър. Новината е потвърдена от говорителя на кабинета Антон Кутев. 

За нов шеф на обществения газов доставчик е назначена Деница Златева - дългогодишен кадър на БСП и бивш служебен заместник министър-председател в правителството на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС. Тя бе част и от екипа на Сергей Станишев. 

Освен Людмил Йоцов, който беше шеф досега, обаче са сменени и всички останали членове на борда. На тяхно място ще бъдат назначени Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Валентин Синабов. Последният е бил част от друга държавна енергийна компания - "Булгартрансгаз". В "Булгаргаз" остава Иван Топчийски. От всички лица в новия състав на управление към момента изглежда, че Синабов е единственият, който има някакъв опит в сферата на енергетиката. Самата Златева е работила в дружеството ("Булгаргаз") и преди, но като завеждащ отдел "Администрация", а не като експерт, свързан с материята. Тя бе назначена на този пост по време на третото правителство на Бойко Борисов. Той дори й предложи да остане в кабинета, който лидерът на ГЕРБ състави след изборите тогава. Златева е известна и като един от членовете на БСП, които са против сегашн лидер Корнелия Нинова и бе сред хората в  ръководството на червените, които поискаха оставката на бившата министърка на икономиката и индустрията като водач на партията. 

Промените все още не са одобрени от Агенцията по вписванията. 

Рокадата е напълно очаквана, особено на фона на тежките критики, които служебният кабинет и лично президентът Румен Радев отправиха към състоянието на българската енергетика. Ръководството на "Булгаргаз" бе обвинено и че е купувало скъп газ през посредници, че не е успяло да осигури сигурни и евтини доставки до края на годината и че едва ли не само е спряло газа от "Газпром". 

Въпреки това в протокола от заседанието на Българския енергиен холдинг, който е номинален собственик на активите на "Булгаргаз", не се посочват мотиви за смяната. 

Една от темите, по които този състав, назначен от правителството "Петков", бе най-уязвим бе именно управлението на Людмил Йоцов. Той зае поста буквално дни след като беше напуснал енергийната компания "Мет енерджи". Малко по-късно тя бе един от търговците, които помогнаха на "Булгаргаз" да достави синьо гориво до страната ни. 

Новото ръководство е това, което ще трябва да прецени дали да води преговори с "Газпром" за подновяване на доставките на природен газ до страната ни от Русия и това, което ще трябва да реши дали да използва уредените от предишното правителство танкери с втечнен газ от САЩ. Златева и компания ще трябва и да докарат докрай обявените търгове за доставка на втечнен газ. 

Смяната идва в момент, в който цените на газа на европейските борси докоснаха абсолютните си рекорди, заради новите заплахи на Кремъл, че подаването към Европа може да бъде допълнително ограничено.