99 хил. литра питейна вода в лични разфасовки е осигурена за населението на община Своге. Това обяви по време на брифинг в МС шефът на националната пожарна и аварийна безопасност комисар Николай Николов.

Той поясни, че в града вече има 15 пункта, от които гражданите могат да се снабдява с питейна вода. Тя е осигурена от няколко общини, сред които с София и Пловдив.

Както Клуб Z писа, следобед на 15 август е установено, че близката р. Искрецка, която захранва Своге и няколко близки села, просто изчезна. Тя тръгва от няколко карстови извора, които вече не подават дебит.

Сред дългосрочните приоритети, които комисар Николов постави днес, е възстановяване на водохващането в село Искрец.

“Получихме съдействието на министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, които да определят вариантите за възстановяване на водата”, поясни той. 

До момента в рибарниците край Своге има 40 тона риба мъртва риба, която трябва да бъде унищожена по безопасен начин, подчерта още Николов (в района има много частни рибарници с пъстърва, които се захранват от водите на р. Искрецка, б.р.)

“С тази задача се заеха земеделското министерство и БАБХ”, допълни той. 

Комисар Николов обясни, че водата в реката не е изчезнала напълно, но дебитът й е много нисък. Той припомни, че това не се случва за първи път.

На долното видео от днес може да видите реката, която едва тече в района на с. Свидня: