България е била замесена в схема за незаконни трансплантации, се разбира от разследване на японско издание.
През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, пише вестник The Yomiuri Shimbun.

Операциите им са били уредени от 58-годишен турчин, който е бил арестуван в Украйна по обвинение за незаконен трафик на органи. 

Поводът за разследването изданието са подозренията, че японска неправителствена организация с идеална цел е участвала в схемата с незаконните трансплантации, като е сътрудничела със споменатия "координатор", чието име не се споменава.  Схемата започнала да се разплита, след като вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил свързан с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, след като заради коронавируса нуждаещите се от нови органи японци не можели да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предлагал операции и в други държави, сред които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.

Извършените две трансплантации в България са били успешни, посочва изданието, но въпросният турчин спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г., твърди още японското издание.

В разследването не се споменава името на българската болница, която е участвала в незаконната схема. 

Малко след встъпването в управлението на първото служебно правителство на Стефан Янев м. г. министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров огласи, че в болница "Лозенец" е имало схема за извършването на незаконни трансплантации. 

В периода 2019 г. до 27.04.2021 в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и пр. Всички те са "племенници", а реципиентите са от Израел, Япония, Оман - "лели и чичовци", обяви на 3 юни 2021 г. Кацаров, визирайки законовото изискване донор и рецепиент да са в роднинска връзка, каквато видимо в случая е много малко вероятно да е имало в действителност.

Кацаров тогава уволни и дългогодишния директор на т. нар. Правитествена Любомир Спасов, а събраните доказателства предостави на прокуратурата. По-късно се появиха и информации, че тази практика е била известна на здравните власти, както и на службите, но те не са предприели нищо. От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало.