ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец“. България е поискала вече помощ властите в Молдова по случая. Това съобщи служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков днес, цитиран от БНР. Разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предоставил данните от проверката в лечебното заведение, което до неотдавна бе по-популярно като Правителствена болница. Дългогодишният й директор д.-р. Любомир Спасов бе отстранен, заедно с цялото ръководство на "Лозенец" след като бе обявен резултатът от въпросната проверка.

От болницата тогава отрекоха обвиненията в нарушения, стигна се до тежка битка с Агенцията по вписванията заради първоначален отказ да се смени ръководството на лечебното заведение.

„Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда“, заяви днес Рашков.

Това не е единствената проверка в здравеопазването, която тече. Събрани данни за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май 2020 г. до момента отиват в прокуратурата, обяви пред националното радио зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и покупки на по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. 

Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на здравното министерство, твърди Петров:

„Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства.“

Оттам обаче не знаели за такова нещо, разказа зам.-министърът на база направената проверка. Няма яснота и как веднъж появили се, въпросните оферти са били оценявани. Подписаните договори за доставки пък не съдържали клаузи за неустойки, в случай, че доставчиците не изпълнят ангажименти или не го направят в срок. Примерно при срокове за доставка от 20 дни, те не са били спазени нито веднъж, заяви Петров. И продължи на тема поръчка на респиратори - 50 на брой, в разгара на пандемията от коронавирус според проверените процедури: 

„Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера.“

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.

„Въпреки това е направена тази доставка.“

Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност, прогнозира още Димитър Петров. Тоест - ще бъде бракуван - медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка. По думите на Петров те е трябвало да бъдат от вида KN-95 -  тоест медицински маски.  

„Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците.“

Припомняме, че в 44-ото Народно събрание имаше даже и специална комисия, която да следи харчовете на властта за справяне с пандемията от коронавирус, след като процедурите бяха законово облекчени заради извънредната ситуация. Начело бе Йордан Цонев от ДПС. Парламентарният орган излезе с доклад, в който обаче съществени пропуски и нарушения не бяха отразени.