Американски учени потвърдиха, че за пръв път в лаборатория са постигнали самоподдържащ се ядрен синтез, съобщи ScienceAlert.com. Те обаче не са могли да повторят експеримента със същото ниво на енергия след успешния опит.

Ядреният синтез е начинът, по който Слънцето генерира енергия - като сблъсква водородни атоми, които освобождават хелий и огромно количество енергия. Синтезът се счита за следващата ключова стъпка в ядрената физика, тъй като е потенциално далеч по-безопасен процес от ядреното делене, което ползват атомните електроцентали по света.

Неконтролиран ядрен синтез е постигнат още преди десетилетия - но той не е подходящ дори за бомби, камо ли за производство на енергия за мирни цели. 

Изследователи от Калифорния обаче са успели да предизвикат първото успешно "запалване" на ядрен синтез преди повече от година - на 8 август 2021 г.

То е покрило всички критерии на Лоусън - разработени от физика Джон Лоусън, за да индикират кога ядреният синтез е достигнал самоподдържащо се състояние. 

За да постигнат това, американците са разположили капсула от тритиево и деутериево гориво в камера от обеднен уран с покритие от злато, към които са насочили 192 високоенергийни лазера. Това е създало поредица от насочени навътре шокови вълни, които са предизвикали самоподдържаща се реакция, която освободила 1,3 мегаджаула енергия за 100 трилионни от секундата. Или около 10 квадрилиона вата.

След този успех обаче се появил проблем - учените не успели да го повторят, колкото и пъти да опитвали пак. Експериментът работел с много по-малко гориво, но не и на предишните обеми.

Проблемът е, че не знаят и защо. Причината за това, обясняват физици, е че има още много детайли по процеса, които просто не разбираме. "Запалването" на ядрен синтез е много чувствителна реакция, и малки разлики в структурата на капсулите и камерата и интензитета на лазерите може да прави повтарянето на експеримента невъзможно.

Добрата новина е, че дори неуспехът е стъпка напред за науката.