Учени от лабораторията JET във Великобритания съобщиха за сериозен пробив в разработването на ядрения синтез, след като са надминали сериозно своя рекорд в количеството енергия, изкарано от сливането на два вида водород, съобщи БиБиСи.

JET (Joint European Torus, или Обединен европейски токамак) е най-големият експериментален термоядрен реактор в света. От 1983 г. насам там се опитват да разработят функционален термоядрен синтез. 

Последният експеримент е произвел 59 мегаджаула за около 5 секунди. Това не е много енергия, ако я сравняваме с ядрена електроцентрала - тя би стигнала, за да кипнем около 60 чайника с вода. Но е страхотно в сравнение с досега постигнатото в лабораторията и доказва, че дизайнът, по който се работи, има сериозен потенциал.

В момента още по-голям реактор за ядрен синтез се строи във Франция.

Ядреният синтез е процесът, чрез който се зараждат звездите - две или повече атомни ядра се сливат, образувайки по-тежко ядро, а в хода на тази реакция се освобождава енергия. На практика в лабораторията JET създават мини-звезда за много кратък период от време.

Това е обратният процес на ядреното делене, при което се разцепва тежко ядро и се освобождава изключително много енергия - но и радиация. Термоядреният синтез има потенциала да е евтин и много по-безопасен от традиционната ядрена енергия, която ползваме от десетилетия. Освен, че енергията е почти абсолютно чиста, ресурсът за нея - водородът - е на практика почти неограничен във Вселената.

Физиците се опитват да построят работещ реактор за ядрен синтез, с цел производство на енергия в продължение на повече от 60 години. Досега успехът винаги оставаше неосъществен.

Успешният експеримент не значи, че ще се сдобием скоро с домашни реактори за ядрен синтез - но че технологията на предизвикването му е адекватна и би могла да доведе до реално прилагане. Практическото създаване и построяване на първите потребителски реактори вероятно ще отнеме още няколко десетилетия.