"Новата Сребреница". Това не е проява на лош вкус, хипербола или военновременна пропаганда на украинските сили. Снимки и видеа от Буча на разхвърляни по улиците трупове, някои от които със завързани ръце зад гърба, покориха социалните мрежи и шокираха международната общност.

 
Украйна обаче не се нуждае от "загриженост" и морално осъждане. Външният министър Дмитро Кулеба призова Запада, в частност страните от Г-7, към нови мерки срещу Русия: ембарго на петрола, газа и въглищата, затваряне на всички пристанища за руски плавателни съдове и стоки и изключване всички руски банки от SWIFT. 
 
 
Русия не само не се трогва - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че страната му не може да бъде напълно изолирана. Това просто не било технологически възможно в съвременния свят, настоява той.
 
 
Не на това мнение са трите балтийски страни. Литва, Латвия и Естония са прекратили вноса на природен газ от Русия. "Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", се казва в съвместното им съобщение. Европа засега не ги е последвала. 
 
 
Космическият телескоп "Хъбъл" е постигнал нов рекорд, като е засякал звездата - WHL0137, или "Еарендел". Тя се намира на 28 млрд. светлинни години от нас. Ако името "Еарендел" ви звучи познато, то вероятно сте почитатели на Толкин: полуелф от "Силмарилион" е кръстен с подобно име. Това обаче е просто съвпадение. "Еарендел" на староанглийски означава "стара звезда".
 
 
Като говорим за не чак толкова млади "звезди" - Лиъм Галахър издаде втори сингъл от предстоящия си албум Everything's Electric. Името на парчето е C'mon You Know. Може да му се насладите в по-долния линк.