Космическият телескоп "Хъбъл" е постигнал нов рекорд на засечена най-отдалечена звезда от нас - WHL0137, или "Еарендел" е на 28 млрд. светлинни години от нас. 

А светлината, която "Хъбъл" е засякъл, е пътувала около 12,9 млрд. години (заради разширяването на Вселената във всички посоки разстоянието е повече от удвоено). Това означава, че "Еарендел" е съществувала в първите милиард години след Големия взрив. Тя е с червено отместване (разтягане на вълната на лъчението) от 6,2, при едва 1,49 при предишния рекордьор, който е "само" на 14 млрд. светлинни години то нас.

Как този рекорд е постигнат, при положение че "Хъбъл", макар да е получавал няколко ъпгрейда през годините, е в орбита от 1990 г.?

Късмет.

Светлината от звездата е била засечена благодарение на гравитационна лупа от галактически клъстър между нея и Земята, което я е усилило достатъчно - между 1000 и 40 000 пъти - за да я засечем.

Звездата е кръстена "Еарендел" - ако ви звучи като име от Толкин, това е защото има полуелф с подобно име в "Силмарилион", но думата всъщност е от староанглийски и означава просто "стара звезда".

Еарендел е от 10 до 50 пъти по-голяма от нашето слънце и по всяка вероятно отдавна е избухнала в супернова. А изучаването й може да разкрие информация за епоха от историята на Вселената, за която знаем изключително малко.