24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в предсрочните парламентарни избори тази есен, съобщи Централната избирателна комисия.

Броят им не е окончателен, тъй като някои формации са се регистрирали за вота в последния момент и ЦИК още не ги е проверила, обясни говорителката на Комисията Росица Матева. Срокът за подаване на документи изтече в 17 ч. днес.

В следващите 10 дни - до 27 август - всяка регистрирана коалиция може да заяви промени в състава си в ЦИК.

На последния вот - на 14 ноември 2021 г. - участваха същия брой коалиции, но 3 партии по-малко.

Регистрираните до момента

Всички партии, участвали в 47-ия парламент - "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане" - са се регистрирали за вота на 2 октомври.

ГЕРБ-СДС първа подаде документи - в първия ден на регистрацията, както е типично за партията на Борисов. И бяха последвани от "Има такъв народ".

Евентуалната коалиция на ДБ и ПП забави тяхната регистрация, но в крайна сметка не се осъществи на този етап. На теория двете формации могат да се обединят преди 27 август, но това е малко вероятно - те вече редят собствени листи.

Освен парламентарните партии, има и немалко нови играчи. Партията на бившия служебен министър-председател Стефан Янев "Български възход", не изчака решението на съда за регистрация на партията и си намериха други мандатоносители. "Изправи се България" на Мая Манолова ще се яви самостоятелно на вота, а бившите й партньори "Ние идваме!" - Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - ползват мандата на Единната народна партия на Мария Капон. "Глас народен" на Светльо Витков пак ще се бори за място в парламента.

Някои от предишните малки формации въобще няма да се явят на вота. Партията "Българско лято" на бизнесмена Васил Божков не бе допусната до участие заради санкциите по закона "Магнитски". А "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и "Движение 21" на Татяна Дончева обясниха, че няма да участват във вота.