Испанският крал Фелипе VI лично поздрави по телефона 18-годишния си сънародник Карлос Алкарас за спечелената титла на турнира по тенис от серията Мастърс 1000 в Маями.

"Невероятно е да получиш обаждане от испанския крал, каза тийнейджърът пред репортерите. - Бях по-нервен при това обаждане, отколкото в мача. Невероятно е кралят да те поздрави за работата, която вършиш всеки ден. Това е нещо, което не съм вярвал, че може да ми се случи."

Това е трета титла за Алкарас в турнири от ATP. Той се изкачи и на 11-о място в световната ранглиста, като сега търси пробив в Топ 10.

Треньорът му Хуан Карлос Фереро твърди, че най-добрата му настилка е клеят, но Алкарас смята, че се чувства добре и на твърди кортове. Два от триумфите са на "червени" кортове, а сега започна сезонът именно на тях.

Новото голямо дарование на тениса се наложи със 7:5, 6:4 над норвежеца Каспер Рууд във финала. Преди две седмици Карлос игра полуфинал в Индиън Уелс, където загуби от Рафаел Надал.

С успеха си Алкарас стана най-младият шампион в историята на турнира в Маями, подобрявайки постижението на Новак Джокович, който взе титлата на 19. Освен това испанецът ще прибави над 1,2 милиона долара към банковата си сметка, което е почти толкова, колкото бе спечелил до момента в кариерата си.

От началото на сезона той има 18 победи в 20 изиграни мача, а единствено Рафаел Надал и Майкъл Ченг са печелили титла от Мастърс на по-ранна възраст. Изненадващо или не обаче тийнейджърът е първият испанец, който печели турнира в Маями.