Северният украински град Чернигов е на 70 процента разрушен след руските атаки, казва кметът на града, цитиран от ДПА и БТА.

"Последиците са сериозни, каквито са в Буча, Харков и вероятно в Мариупол", заяви пред местна телевизия Владислав Атрошенко.

Той добави, че е разтревожен за отоплението, бюджета на града, нефункциониращата местна икономика, както и за въздушните удари.

Чернигов е дом на много средновековни църкви и манастири. Преди войната в града живееха 285 000 души.

Седем души бяха убити и 34 бяха ранени вчера при руски удар по жилищен квартал в Харков, съобщи прокуратурата на втория по големина град в Украйна, цитирана от Франс прес.

"Руските окупатори бомбардираха жилищни сгради в Слободския район на Харков. Резултатът - десетина жилища и едно депо за тролейбуси бяха повредени. По предварителни данни са убити седем души, 34 са ранени, в това число 3 деца", заяви прокуратурата в прессъобщение.

Украйна: Русия ще се съсредоточи върху Мариупол, Кремина, Рубежное, Попасна и линията Изюм-Волноваха

След преразпределението на руските сили ключовите битки в близко бъдеще ще бъдат съсредоточени в Мариупол, Кременная, Рубежное, Попасна и линията Изюм-Волноваха. Това заяви съветникът на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко.

"Ключовата задача, която Руската федерация сега си е поставила, е да обкръжи нашите войски на изток. Следователно ключовите битки със сигурност ще бъдат в Мариупол... Кремина, Рубежное. В района на Луганск пък ще са в Попасна, която е една от ключовите точки за тях в момента, както и линията Изюм-Волноваха", обяви Денисенко.

Най-големите сили на руснаците били съсредоточени в тази посока и там ще се водят основните битки през "следващите дни или седмици на тази война".

"Резултатът от междинния етап, а може би и цялата украинско-руска война през 2022 г., ще зависи от резултатите от тези битки", подчерта Денисенко.

Британското разузнаване смята, че Мариупол може да бъде ключова цел за руска инвазия. Той се намира върху сухопътен коридор от Русия до окупираната територия на Крим.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, на територията на Донецка и Луганска области отбранителните сили на Украйна са отбили седем вражески атаки за един ден, унищожили са две бронирани машини, четиридесет и три превозни средства и вражески минохвъргач.

Русия се изтегля от Суми

Руските войски са започнали да се изтеглят от Сумска област в Източна Украйна, съобщи снощи началникът на регионалната администрация Дмитро Живицки, цитиран от Укринформ.

По думите му обаче е твърде рано да се каже, че областта е освободена. Той заяви, че голям брой руски военни са били засечени там през изминалата седмица и че е имало много нападения срещу цивилни. Руски военни автомобили се изтеглят през коридор от Киев и Чернигов обратно към Русия, отбеляза ДПА.

Над 500 000 души са се завърнали в Украйна след началото на руската инвазия

Над 500 000 души са се завърнали в Украйна от началото на руската инвазия, обяви министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

"През изминалата седмица 144 000 души са напуснали Украйна и 88 000 са се върнали. Общо около 537 000 от нашите сънародници са се върнали в Украйна", заяви в комюнике министерството, цитирайки данни на гранична полиция.

Според ООН над 4 милиона украинци са напуснали страната от началото на конфликта на 24 февруари. Европа не е виждала такъв поток от бежанци след Втората световна война.