По 16 футболни игрища в минута - толкова по площ гори са загубени в горски пожари през 2021 г., сочи нов доклад на Global Forest Watch, съобщи Би Би Си.

Става дума за над 9,3 милиона хектара, пет милиона от тях - в Русия. Това е площ с територия на Португалия. Причината е ясна - по-високите температури и по-сухите условия, които превръщат горските пожари в истински бедствия.

Докладът взема предвид дърветата, загубени при пожари, не тези, които унищожаваме заради агрикултура, дърводобив или по време на умишлени пожари.

Според анализаторите от Global Forest Watch, темпът на горски пожари се е удвоил от началото на века. Най-засегнати за момента са северни държави като Канада и Русия.

Пожарите стават все по-силни, все по-чести, и се увеличава потенциалът да се отключи още въглерод от почвите, един от ключовите газове, водещи до глобалните климатични промени. 

На юг нещата също не изглеждат добре - заради дърводобива и агрикултурната сеч. По поречието на Амазонка в Бразилия има рекорд за последните 6 години. По-малко гори там означава по-ниска влажност, което пък води до повече пожари.

От Global Forest Watch отбелязват, че трябва повече превенция - в повечето държави 50% от националния бюджет отива за справяне с вече възникнали пожари, и едва 1% за предотвратяването им.