Украинското градче Буча, в северните околности на Киев, вече стана символ на военни зверства, подобен на босненската Сребреница. Но руски и украински медии днес свидетелстват, че то най-вероятно няма да бъде единственият такъв символ.

"Говорим не само за предградията на Киев - говорим за цяла Украйна", каза днес пред базираната в Прага рускоезична телевизия "Настояшчее время" руският адвокат Иля Новиков, който с екип събира доказателства за военни престъпления в Украйна. "За съжаление, точно същите кадри ни очакват в следващите дни от други места: от тези, от които руските военни си тръгват, и от тези, където са в момента.

Не мислете, че тези видеоклипове, които показват как изглежда районът след напускането на руските военни от там, означават, че проблемите на Украйна вече са приключили. Мариупол в момента е в разгара на сраженията, руснаците се опитват да го превземат. Херсон всъщност е под окупация. Нямаме пълна информация какво се случва там и какво се прави с хората там".

Сайтът НВ днес пише, че в село Боромля край Суми руските военни са измъчвали и убили маратонеца от Книгата на рекордите на Украйна Сергей Проневич.

В село Ягодное, Черниговска област, войските на Владимир Путин са държали повече от 150 местни жители в мазето на училището, казва Вячеслав Чаус, ръководител на Черниговската областна военна администрация.

„Не знам как да го опиша. Не знам как можеш да споменаваш това без дива болка", казва Чаус. "Тук хората се разболяват и умират. Тук живите са до мъртвите. Глад. жажда. Страх. Болка. Отчаяние. Кофа-тоалетна. Задух. Деца. Там имаше жени и деца. Прекланям се пред тяхната смелост и издръжливост. Ужасно е. Врагът със сигурност ще отговаря и за това. Ще отговаря докрай".

ООН е регистрирала най-малко 1417 насилствени смъртни случаи на украински цивилни от началото на войната. Числото изключва Мариупол, Волноваха, Изюм, Попасна, Ирпин и други места на интензивни военни действия, откъдето информацията идва късно или се изяснява. Така че реалният брой на убитите цивилни в Украйна е много по-голям, посочват от световната организация.