Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в западния украински град Лвов за преговори с президента на Украйна Володимир Зеленски и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в Туитър говорителка на Гутериш.

В плановете за разговорите е обсъждане на положението около окупираната от Русия Запорожка АЕЦ и разследването на обстрела на затвора в Оленивка (Еленовка) в Донбас, където бяха убити над 40 украински пленници от обсадата на Мариупол.в Еленовке, пише днес рускоезичният сайт на Радио "Свобода". Русия и Украйна взаимно се обвиняват за това.

Утре Гутериш се очаква да посети Одеса, а вдругиден - Съвместния координационен център в Истанбул, който контролира изпълнението на сделката за износ на украинско и руско зърно през  Черно море.

Медиите отбелязват и че се очаква Ердоган да поднови усилията си за посредничество за прекратяване на огъня. 

"Не по-добрата за Русия ситуация на фронта и рязкото влошаване на състоянието на икономиката заставиха Кремъл забързано да търси възможности да се договори с Украйна - докато позициите на Москво не са отслабнали още", пише днес Дмитрий Бобрицки, политически наблюдател на сайта НВ.

Той цитира турското Управление на комуникациите, че Ердоган иска да обсъди със Зеленски възможността за "дипломатически път" за спиране на войната.

Турският президент в последно време два пъти се среща с руския си колега - в Техеран на 20 юли и в Сочи - на 5 август т.г. И при двете срещи възможностите за подновяване на преговорите и намиране на дипломатическо решение бяха тема, ако се вярва на официалните посещения, припомня НВ.

Тристранната среща "ще разгледа потенциални стъпки за по-активна подкрепа на механизъм за износ на украинско зърно на световните пазари и прекратяване на украинско-руската война чрез дипломация“, съобщи управлението на комуникациите на турския президент на 16 август.

То уточни, че Ердоган и Зеленски ще проведат двустранна среща, по време на която ще „обсъдят всички аспекти на отношенията“ между Украйна и Турция, а след това ще се проведе разширена среща на върха с участието на Гутериш.

Вечерта на 17 август, в навечерието на тези преговори, Володимир Зеленски изключи възможността за преговори с Русия, дори чрез посредници, доколкото Руската федерация възнамерява да продължи войната.

„Искахме преговори от години, знаейки, че пълномащабна инвазия може да се случи всеки момент и че не можем да живеем постоянно с факта, че ще има пълномащабна война. Ние разбрахме кой е нашият съсед и изобщо какво се случва, но Русия избра този път, пътя на унищожение на всичко живо в Украйна. Тя не се нуждаеше от посредник “, каза президентът в онлайн реч пред студенти от чилийски университети.

Зеленски обясни, че преговорите са невъзможни, защото Кремъл не иска да прекрати войната.

„Затова да има или да се търсят посредници между държава, която защитава земята си и държава, която е решила да я унищожи напълно... Те не са хора. Какви посредници може да има между хората и зверовете? Няма да намерите посредници, защото Русия не иска да прекрати тази война“, каза Зеленски.

Руски обвинения

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че планира "провокация" в АЕЦ "Запорожие" за утрешното посещение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в ядрения обект, предаде Ройтерс, като се позова на руската държавна осведомителна агенция РИА Новости.

В съобщението си руското военно ведомство отрича да има разположено руско тежко въоръжение както на територията на контролираната от Русия централа, така и в прилежащите ѝ райони.

Министерството не привежда доказателства в подкрепа на твърдението си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

АЕЦ "Запорожие" многократно беше обстрелвана през последните седмици, за което Русия и Украйна се обвиняваха взаимно. Киев заяви, че Москва е разположила артилерия във и около централата.