Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Техеран за тристранна среща на върха, която включва президентите на Турция и Иран Реджеп Тайип Ердоган и Ебрахим Раиси.

Разговорите включват сложна мрежа от взаимно преплетени проблеми и интереси.

Това е второто пътуване на Путин в чужбина, след като войските му нахлуха в Украйна на 24 февруари т.г. Предишното беше в три бивши съветски републики в Средна Азия.

Руският лидер очевидно търси изход от растящата международна изолация на страната му, намираща се по тежки западни санкции.

Една от очевидните общи теми на Путин, Ердоган и Раиси е Сирия, където Русия и Иран са съюзници в подкрепа на режима на сирийския президент Башар Асад. Турция е негов противник и съюзник на сирийската опозиция. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза на Ердоган, че военен удар срещу Сирия ще дестабилизира региона, предаде Ройтерс. 

„Всеки военен удар срещу Сирия ще навреди на региона и ще бъде в полза на терористичните групировки“, каза Хаменей.

Турция, която от 2016 г. предприе четири военни операции в Северна Сирия , обеща да започне нова офанзива, за да разшири 30-километровата „зона за сигурност“ по границата.

Освен това Путин търси сближаване с Иран, доколкото и двете страни, богати на нефт и газ, са предмет на тежки американски санкции и ембарго върху значителна част от износа им на енергоносители. Политически Москва и Техеран се опитват да създадат геостратегическа противотежест на САЩ и съюзниците им.  

В последните седмици руски официални представители са посетили поне два пъти летище в централен Иран, за да наблюдават ирански военни дронове за възможна употреба в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес, позовавайки се на източници от Белия дом.

Срещата е  и шанс за руския президент да обсъди с Ердоган развитието на войната в Украйна, в която Русия продължава да затъва, а Турция се опитва да бъде посредник в преговори за мир и да намери решение за разблокиране на износа на украинско зърно през Черно море.

Tурция, която е членка на НАТО, се оказа срещу Русия в кървавите конфликти в Азербайджан, Либия и Сирия, припомня АП. Агенцията подчертава, че Анкара  продава на Украйна бойни дронове, нанесли големи загуби на руските сили. Но Турция не се присъедини към международните санкции срещу Кремъл, значителна част от руския бизнес намери там убежище за капиталите си и така тя стана нужен партньор за Москва. От друга страна, борейки се с висока инфлация, Турция разчита на руския пазар както и на руските енергийни (главно газови) доставки. Русия строи атомна електроцентрала в Аккую, Северна Турция и доставя  на Анкара зенитно-ракетни комплекси С-400.

Посещението на Путин има и вътрешнополитически адресат - то трябва да демонстрира, че Русия не е загубила международното си влияние и не е в пълна изолация. Може би не е случайно, че то идва дни, след като американският президент Джо Байдън посети Саудитска Арабия и Израел - главните противници на Иран в региона - в очевиден опит за консолидира прозападен фронт в Близкия Изток на фона на глобалното противопоставяне с Русия и Китай.

Очертаващата се опасност от формиране на израелско-арабски блок в Близкия изток под егидата на САЩ може да промени баланса на силите в Близкия изток в ущърб на Иран. Това накара аятоласите в Иран да укрепят стратегическите отношения на Техеран с Кремъл, пише Ройтерс.

"Предвид динамиката в геополитическите отношения след избухването на войната в Украйна управляващият елит в Иран се опитва да си осигури подкрепата на Москва в противопоставянето си с Вашингтон и регионалните съюзници на САЩ", каза пред Ройтерс пожелал анонимност високопоставен ирански представител.

Като очевиден сигнал към Запада, че Русия желае да задълбочи двустранните отношения с антизападно настроения Иран Путин ще се срещне с най-могъщата личност в Ислямската република, върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Байдън, за когото е критично важно да овладее цените на горивата преди междинните избори тази есен, се опитва, засега неуспешно, да убеди страните от ОПЕК (и главно най-голямата износителка Саудитска Арабия) да увеличат добива, за да овладеят скока на петролните цени, последвал западното ембарго върху руския износ. 

Наблюдатели подозират, че САЩ не изключват дори компромис с Иран и връщането му на петролния пазар, което не би било добра новина за Русия. Двете страни се конкурират на черния пазар на петрол в нарушение на западните санкции, отбелязва АП.

Насърчен от високите цени на петрола заради конфликта в Украйна, Техеран залага и на това, че с подкрепата на Русия ще успее да принуди САЩ да направят отстъпки по въпроса за възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г., коментира Ройтерс.