На снимката супермилиардерът Бил Гейтс се реди на опашка за хамбургери в Сиатъл. Няма охрана, няма привилегии, няма сепарета, няма специални бургери от мраморно месо от Япония.

И да отиде на Миконос от любопитство, никога няма да влезе в новините. Скоро обяви, че ще раздаде парите си от Фонда само за благотворителност, инвестира в проекта със значение за човечеството. Оставя диря след себе си.

Тези дни гръмна новината за наш олигарх на Миконос, потрошил милиони и дал шейховски бакшиши. Бай Ганьо не е умрял, само е лустросан.

Направил си е парите, благодарение и на връзките си с властта. Не е като Гейтс да тръгне от гараж (условно).

И това, че бил забавлявал 150 души "приятели" - от тях, ако има трима истински приятели, пак добре. Всичко друго е целесъобразност и бизнес. И политици, разбира се, защото на софрата на този олигарх има хора от всички партии. Нали скоро взе и пристанище. От неговата гледна точка тези пари са инвестиция в бъдещ бизнес.

Та, думата ми е, колко български олигарси знаете, които имат ценностната система на Гейтс, живеят скромно и знаят цената на парите, за да не ги разпиляват във външна показност. Няма охрана, няма привилегии.

България има толкова много каузи, в които може да се инвестира - образование, социални грижи, и т.н. Просто крещи за помощ и тези 3 милиона лева похарчени за една нощ за суета можеха да спасят нечий живот или да решат някакъв проблем.

Самата проява е чалга, без стил. Да, той - стилът не е в размера на похарчените пари и показността, а в точно избрания и подходящ начин, време, място и вкус, с който се празнува. Наричат го "премиум" живот, а той в повечето случаи си е чиста комплексарщина и парвенющина.

Както казах, Бай Ганьо, но лустросан - примерно във Версаче.

Та, колко от тези български олигарси оставят след себе си диря, като тази на Евлоги и Христо Георгиеви, на Стийв Джобс.

Можеш да направиш от нискодуховния богат човек, но не можеш да вкараш духовност и стил в забогатял през властта.

Разликата между Гейтс и въпросния наш милиардер е, че Гейтс съзнателно и системно е работил през пазара, за да направи богатството със съзнанието, че е смъртен и трябва да остави за следващите поколения. Така и държавата, и обществото стават богати, защото натрупаното не се харчи за забавления и излишен лукс

Не са само Гейтс и Джобс - такъв е и оракулът от Омаха Уорън Бъфет, много са.

Нашите герои ги е страх от Края и бързат в този живот да консумират максималното.

Културата е и в бизнеса.