След като многократно беше повдиган въпросът защо лидерът на ИТН Слави Трифонов не подава имуществена декларация, каквито са изискванията на закона, той все пак реши да пусне обяснение във фейсбук. От него се разбира, че бившият тв водещ си е платил глобата и смята, че това е достатъчно, преценил си е, че няма да спази закона.

"И сега интересният въпрос – колко пари има Слави?

Има контролни органи в държавата, които знаят отговора на този въпрос. И така е редно. Направени са ми много проверки и цялата информация е в ръцете на контролните органи, които са длъжни да съблюдават изпълнението на закона. При всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно. Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона.

Не съм!

В начина, по който съм спечелил парите, които имам, не съм нарушил никакъв закон, платил съм си данъците и само ще отбележа, че всичко това се е случило пред очите ви, защото се е случило по телевизията", пише Трифонов.

Към момента не е известно Трифонов да е плащал глоба за това, че не е подал декларация. Знае се само, че КПКОНПИ би трябвало да му състави акт за нарушение, но не е ясно дали това ще се случи. Оттам досега отказват да коментират защо не са се захванали с шоумена.

Клуб Z се свърза с КПКОНПИ, за да бъде потвърдено или отречено твърдението на Трифонов, че е платил глоба. От там отговориха, че по закон всеки, който не е подал декларация, подлежи на глоба, но отказаха да отговарят конкретно за това дали подобна глоба е наложена на Трифонов.

Според Трифонов отговорът на въпроса "Колко пари има Слави" щяло да е "просто сеир и задоволяване на жълто любопитство".

Лидерът на ИТН споделя и размисли, че моралът е над закона. И онагледява личната си моралност със субсидията, която вземала партията - вместо 8 лв. по 1 лв. за получен глас, както било решено от референдума.

"Понеже смятам, че моралът е над закона, “Има такъв народ” по закон трябва да получава субсидия от 8 лева на получен глас, т.е. откакто “Има такъв народ” е активна политическа партия, тя е трябвало да получи

4 229 032 лева от вашите пари под формата на субсидия. Защото такъв е законът.

Обаче, по морал, беше проведен референдум, на който вие ясно се изразихте, че субсидията трябва да е 1 лев. И затова ние сме върнали

3 755 528 лева от вашите пари в държавния бюджет. Защото така е морално", смята той.

Лидерът на партията, която в рамките на около година от първа политическа сила се превърна във формация, сериозно застрашена да не прескочи 4-процентната бариера за НС, не спестява обичайните нападки към политическите си опоненти:

"Бих могъл да съм нелюбезен и да ви попитам дали вярвате, че Асен Василев, Бойко Борисов, Корнелия Нинова имат толкова пари, колкото са написали в декларациите си? Но ще оставя този въпрос да си го задавате вие. Или пък да си го задават контролните органи, които не съм чул да са направили проверка на изброените по-горе лица."

"Сеир и задоволяване на жълто любопитство"

В края на публикацията е и обяснението защо не пуска декларация - не му е приятно суверенът да му брои парите.

"Т. е. този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", пише лидерът на ИТН.

Досега публични аргументи защо Трифонов нарушава закона и не подава декларация имаше само от Тошко Йорданов. Вчера обаче лидерът на ИТН имаше пост във фейсбук, посветен на отцепниците и как ПП ги купува в места в депутатските листи и предизвикан от напусналия със скандал партията бивш министър на спорта Радостин Василев.

Радостин Василев: Криеш имуществото си, но не успя да скриеш, че си кукла на конци на мафията

Последва и пространен отговор от Василев, отново в социалната мрежа, в който се говори и за отказа на Трифонов да подава имуществена декларация.

"Скъпи Слави, скоро вече няма да има “Дългия каза не пипай този”.

От първия си ден в политиката ти избра да се криеш от хората, да криеш от публичността имуществото, с което разполагаш, но за сметка на това не успя да скриеш, че си кукла на конци на мафията и пушка на стената, която да гръмне, когато ГЕРБ и ДПС решат. Както и стана", написа той.