Украйна ще търси наказание за Руската федерация за престъпленията ѝ против мирни украинци и признаването им за геноцид, но няма да се отказва от преговорния процес с руската страна, заяви днес президентът Володимир Зеленски на първата си пресконференция, която даде на украински медии след началото на войната на 24 февруари.

"Най-сложно от всичко е да говорим за това, което те направиха, да ги признаваме за враг, да знаем, че това е конкретна война на Русия против Украйна, всичко това да признаем - каза Зеленски, цитиран от сайта НВ. -

Ние смятаме, че това е геноцид, смятаме, че те трябва да понесат да това наказание. И при цялата тази позиция - да намерим възможност да се срещаме - добави той. -

И при тази среща да намерим изход от тази ситуация. И при този изход да не загубим своя територия. Мисля, че трябва да си поставим такава летва в тези преговори.

А там ще стане каквото ще стане - може да се случи и да няма среща. Може така да стане".

Зеленски каза, че като всички украинци на фона на свидетелствата за клане над стотици мирни граждани в киевското предградие Буча, приема самата възможност за преговори с РФ (независимо от съдържанието им) за "вътрешно предизвикателство". Но той напомни на журналистите, че има предизвикателства и на държавно ниво, на които трябва да се отговаря. 

"Всяка такава трагедия ще те бие през ръцете при едни или други преговори - отбеляза Зеленски. - И така трябва, все едно, да намираш възможност за такива стъпки."

Той подчерта, че е важно украинско-руските преговори да се водят "от силна позиция", за която необходимите фактори са единството и подкрепата от страна на украинския народ и "мощното въоръжение" на Украйна.

"Трябва да знаете, че Въоръжените сили на Украйна са силни, но ние разбираме, че непреклонността не означава, че няма умора. Например хората, които са блокирани в Мариупол, имат (умора) само на физическо ниво – знам точно какво се случва там“, каза Зеленски. -

И когато имате тази кървава мозайка или пъзел като този, ще разберете: ето ви, трябва да изберете. Да изберете стъпки."

Той също така призова позицията му да не се тълкува като признание за безизходица.

„За мен не е проблем да вземам решения. „Искаш ли или не искаш“ - въпросът няма да стои така - каза Зеленски.  - Определено ще стои въпросът за преговорите. Единственият въпрос е колко силен ще бъдеш на масата на преговорите."