Дания съобщи, че ще изгони 15 руски дипломати в съответствие с действията, предприети от други страни от Европейския съюз, след съобщенията за открити масови гробове на цивилни в Буча, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Това е още един пример за бруталността, жестокостта и военните престъпления, които изглежда са били извършени в Буча", каза на пресконференция датският външен министър Йепе Кофод, цитиран от Ройтерс.

Решението на датското правителство беше взето, след като други страни от ЕС, сред които и Франция и Германия, вчера заявиха, че ще изгонят руски дипломати.

Според Москва снимките на екзекутирани цивилни в Буча са продукт на украинската и западната пропаганда и имат за цел да дискредитират Русия.

Руските власти заявиха, че ще предприемат ответни действия срещу експулсирането на техни дипломати, предаде агенция РИА Новости. 

Датското външно министерство каза, че не иска да къса дипломатически отношения с Москва и че руският посланик и останалите служители в посолството няма да бъдат експулсирани.

По-рано тази година датското разузнаване съобщи, че руското посолство е назначило няколко служители на разузнаването, които са се занимавали с шпионаж. 

"Искаме да изпратим ясен сигнал на Русия, че шпионирането на датска територия е неприемливо", каза Кофод.