Икономическите санкции срещу Русия са толкова тежки за ЕС, че европейците са принудени да си перат тоалетната хартия.

Тази брилянтна теза е представена в епохален труд на бившия руски президент Дмитрий Медведев, озаглавен "Социологията на масите срещу политиката на идиотите: кой кого?", и публикуван в канала му в "Телеграм".

"Повече от половината от жителите на държавите от ЕС изобщо не горят от желание да скъсат контактите си с Русия. Искат пълноценни отношения, каквито бяха преди. Нормални лични контакти, руски енергоносители в котлите си, нашия пазар за стоките си, успешна търговия, наши туристи в техните музеи и ресторанти", уверява той.

За зла участ "мозъците" на лидерите им били "здравата осрани".

"Но налягането на фекалиите в пропагандната канализация има предел. След това общественото съзнание започва да се задушава в миазмите на циничните лъжи, които се изливат с мръсен поток върху главите на уморените европейци.

Когато, като по Оруел, студът в радиаторите - това е топлината на европейската солидарност, а поскъпването в магазините за хранителни стоки е минималната цена за запазването на европейската демокрация, която може да загине от асфиксия в обятията на руската мечка".

След това Медведев се позовава на социологически проучвания, според които "от три четвърти до 90 процента от гражданите на ЕС категорично не искат да участват във военни действия на страната на режима в Киев". Той не предоставя връзки към проучвания. 

"И всички тези безумия - от пестенето при кремацията на телата на починали до прането на тоалетна хартия - са с цел да се накаже далечната "тъмна Русия", която с нищо не е навредила на нито един гражданин на ЕС с операцията си в Украйна. И средният гражданин най-накрая започва да се пита: защо трябва да плаща за чуждите грехове?"

Изданието "Инсайдър" доказва, че повечето тези на Медведев са неоснователни. Като доказателство журналистите цитират резултатите от социологическо проучване, организирано от Европейския парламент, според което 87% от анкетираните граждани от 27-те членки на ЕС очакват властите да намалят енергийната зависимост от Русия, 57% подкрепят отговора на ЕС към руската агресия, общо 80% са съгласни с икономически санкции срещу Руската федерация, а 70% - с финансовата подкрепа за Украйна и снабдяването на страната с оръжие.

"Инсайдър" обръща специално внимание на факта, че т.нар. тоалетна хартия за многократна употреба, която бе предназначена за екологично загрижените граждани на ЕС, така и не се наложи на пазара. Медията посочва и първоизточниците на фалшивата новина, че европейците са принудени да перат тоалетната си хартия заради икономическите санкции срещу Русия - новинарската програма "Вести", телевизионния канал "Россия-1" и агенция РИА Новости.

Медведев завършва "телеграмския" си памфлет с призив за действие към "европейските съседи".

"Така че действайте, европейски съседи! Не мълчете. Потърсете отговорност от вашите идиоти. И ние ще ви чуем. Ползата е очевидна - през зимата е много по-топло и удобно в компанията на Русия, отколкото в горда самота с изключен газов котлон и студен радиатор."