Новината, разпространена от американските медии, че Русия е поискала да закупи дронове от Иран, звучи доста изненадващо и поставя множество въпроси. Как е възможно втората по големина армия в света да прибегне до услугите на държавата, заемаща едва 14-о място в света по армейска мощ ( според класацията от 2002 г.)?! Обратното би било логично, а и би съответствало на досегашната практика. Тази инверсия обяснява и широкия международен отзвук на новината, породила множество коментари преди всичко в западните медии.

Може би обяснението на подобен ход би било, че през изминалите години Иран бе фокусирал усилията си във военната област именно върху създаването на арсенал от дронове в рамките на своята асиметрична стратегия. Към него трябва да се добави и досегашното сътрудничество между Москва и Техеран във военновъздушните битки, датиращо от битката за Сирия. Когато през септември 2019 г. дронове атакуваха петролните инсталации на „Арамко“ в Саудитска Арабия, военните експерти заподозряха и руска роля при осигуряване логистиката на операцията. Но ако тогава Иран се нуждаеше от Русия, за да постигне целите си срещу Рияд, днес изглежда, че Москва се нуждае от съдействието на Техеран.

Обвинения и опровержения

Това е вторият път, когато Вашингтон уличава Русия в намерение да закупи „няколкостотин дрона“. В потвърждение на това твърдение Съединените щати публикуваха сателитни изображения на двукратно посещение на руска делегация във военновъздушната база в Кашан през миналия юни. От американска страна се твърди, че Иран е предложил на руската делегация безпилотни самолети "Шахид-191" и "Шахид-129".

В тази връзка говорителят на иранското външно министерство Насър Кинани заяви, че въпреки че сътрудничеството между Русия и Иран "в областта на някои съвременни технологии" е факт, подобни преговори не са водени. Думите му бяха потвърдени и от външен министър Хосейн Амир Абдолахян, който увери украинския си колега, че Иран няма да предприеме стъпки, които биха удължили конфликта.

Въпреки че Иран отхвърли твърденията  на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан че, Вашингтон има разузнавателна информация за сделка за ирански дронове за руската армия, Кенани не отрече, че се готви да предостави до 100 от тези дронове на руската армия, включително такива с оръжейни възможности , за използване във войната в Украйна.

"Дейли бийст" отбелязва, че „най-лошият сценарий за Украйна“ е, че Иран масово ще премести своите „най-способни“ дронове в Русия. Анализатори не изключват  Техеран  да продаде на Русия дронове, подобни на тези, които „доставя на хусите в Йемен“.

Подобни уверения обаче контрастират с твърдата позиция на върховния лидер на Иран Али Хаменей, който на срещата си с Путин обвини НАТО, че се опитва да дестабилизира Русия, подкрепяйки руския наратив за войната. От руска страна също се отрича новината за закупуване на ирански дронове. Помощникът на руския президент Юрий Ушаков лаконично заяви,  че Путин не е обсъждал подобен въпрос с ирански официални лица.

Какво търси Русия?

Въпреки това сайтът "Форин инсайдър" цитира специализирания израелски сайт "Дабка", че Москва е сключила дългосрочен военен договор с Техеран, според който ще ѝ предостави десетки дронове. Информирани източници съобщават за повече от  300 самолета „Шахид-129“ и „Шахид-191“, някои от които вече участват в бойни действия в Украйна. Срещу това Москва е обещала на Техеран неуточнен брой самолети Су-35 четвърто поколение. Иранците също поискали от Русия да съдейства за  подобряване способностите на иранските военновъздушни сили да отразяват увеличаващите се удари на израелските военновъздушни сили по ирански цели в Сирия.

Подобен ход може да се обясни с налагането на западните санкции, които попречиха на руската армия да се въоръжи с модерни дронове. Това бе потвърдено и от руския политически анализатор Геворк Мирзаян, който заяви пред американския канал „Ал Хура“, че Русия изнася много видове съвременни оръжия в областта на ракетите, авиацията и артилерията, но не разполага с усъвършенствана технология в сферата на безпилотните самолети, респективно с достатъчно дронове, необходими за руските военновъздушни сили. Според експерта, това наложило прибягването до внос на дронове от съюзниците на Москва – Иран и Китай, които са напреднали именно в тази област. От друга страна, в интервю за Ройтерс британският експерт от специализирания военен институт „РУСИ“ Джак Уотлинг заяви, че иранските безпилотните самолети ще бъдат полезни на Русия при извършване на разузнавателни полети, както и при бойни мисии, за чиято подготовка е необходимо идентифициране на вражеските цели.

От своя страна Джереми Пени, експерт по отбраната по въпросите на Близкия изток в Jane's Global Intelligence, посочи, че Русия вероятно се интересува от ирански дронове, тъй като те са евтини и имат предимно търговски компоненти. В интервю за Radio Farda той каза, че Иран е успял да развие вериги за доставки, които му позволяват да произвежда широкомащабни и евтини управляеми оръжия, от които руснаците могат да се възползват, докато са лишени от възможността да получават високотехнологични компоненти от чужбина. Според Пени, ако подобна сделка е факт, това би означавало, че руснаците ще получат по-малко усъвършенствани версии, които не могат да бъдат използвани за поразяване с управляеми ракети на движещи се цели като HIMARS.

Сложна загадка

Това повдига въпроса какво цели Русия с подобна сделка. Дали тя не е огледална на предоставянето на Украйна турските дроновете „Байрактар TB2", които имаха ефективна роля в блокиране напредването на руската армия към Киев през първите седмици на агресията ? Макар и Москва да осъзнава, че качеството на иранските дронове не може да се сравнява с това на турските, може би разчетът на руските военни е те да бъдат ефективно използвани преди всичко за получаване на разузнавателни изображения от периметъра на военните действия.

Понастоящем Русия все още има категорично въздушно предимство, поне по отношение на броя на ежедневните полети. Руските ВВС извършват около триста полета дневно, докато Украйна понякога се задоволява едва с три. Всичко това говори за нарасналата нужда на руснаците от разузнавателни изображения.Същевременно, според експерта в лондонския офис на „Европейски съвет за външна политика “ Федерико Борсари, предоставянето на Украйна на изключително гъвкавите балистични системи HIMARS изглежда е изправило руското командване пред спешната необходимост от търсенето на нов тип дронове. В тази връзка той счита, че руските дронове "Zala KYB", които са в състояние да носят трикилограмов заряд и да поразяват цели до 40 километра, са показали ниска ефикасност. Що се отнася до другите руски дронове, като „Илерон-3“, „Орлан-10“ и „Иноходец“, те или биваха унищожени от украинската въздушна отбрана, или постигнаха скромни полеви резултати.

По всичко изглежда, че Москва е сериозно разтревожена от прехода на украинската армия от отбрана към настъпление и/или че новите западни оръжия са причинили качествени загуби в редиците на руската армия.

Военните анализатори забелязват увеличаване на страховете сред руските генерали от използването на изтребители-бомбардировачи, след като САЩ предостави на Украйна ракети „Стингър“   и  затова  виждаме напоследък замяната им с удари от ракети земя-земя с голям обсег. Тези комбинирани фактори карат  Москва да търси нови военни способности и модерни технологии.

От друга страна,същият  експерт твърди, че макар и Иран да е постигнал известен напредък в производството на дронове, все още няма сериозни доказателства за тяхната бойна ефективност. Поради това, той заключава, че прибягването до ирански дронове едва ли ще обърне битката в полза на Русия.

Според друг военен експерт - Дейвид Хамблинг, технологичен консултант на списание "Форбс", че е логично да се стигне до подобна руско-иранска сделка. Иранските дронове летят със скорост от 150 километра в час в течение на двадесет часа. Въоръжени са с „интелигентни бомби“ "SADID-345", които се управляват чрез лазерна или инфрачервена технология и са в състояние да поразяват движещи се цели. Според него, приоритетна цел на руснаците е да използват „Шахид 129“ за унищожаването на HIMARS. В този смисъл оценките на Хамблинг и Борсари съвпадат.
„Дейли бийст“ отбелязва, че предстоящата сделка е индикация, че Русия "страда от недостиг на дронове".
Директорът  на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че опитите на Русия да закупи дронове от Иран "разкрива лошото състояние на нейната армия".

Сделката отразява „нуждата на Москва да запълни критична празнина на бойното поле и да намери дългосрочен доставчик на бойна технология“, казаха експерти пред „Ню Йорк таймс“.

Затова "Дейли бийст" посочва, че "иранските дронове може да позволят на Русия" да удари "далекобойни" украински цели, след като Москва загуби десетки свои дронове по време на инвазията.

Но от друга страна, докладите потвърждават, че „иранските дронове няма да решажт радикално  хода на войната.

Анализ на Европейския съвет за външни политика посочва , че сделката "няма да окаже значително влияние върху конфликта в Украйна".

Според анализа иранските дронове няма да решат основния проблем на Русия, свързан с „липсата на жива сила и възможност за обновяване на войските в Украйна“.

Новото иранско самочувствие

Според военния наблюдател на близката до „Революционните гвардейци“ агенция „Тасним“ Махди Бахтиари Иран е много по-напреднал от Русия в технологиите за производство на дронове: „Това е така, защото нашата отбранителна стратегия се фокусира върху ракети и дронове, за да се заобиколят (международните) санкции наложени върху продажбата на оръжие на страната“.

Ако трябва да обобщим, снабдяването на руската армия с ирански дронове не е изненадващо, но е индикация, че войната на Русия в Украйна може би е  навлязла в задънена улица. Днес светът се готви за поредна порция кризи, генерирана от тази руска агресия , която вече предизвика енергийна и зърнена криза с глобални последици. От друга страна, използването на ирански дронове от велика сила като Русия, потвърждава, че класическото превъзходство на армиите на големите държави, изчислявано в брой на самолети от пето поколение и други подобни оръжейни системи, вече е изчерпано. Новите технологии позволяват дори на малки или средно големи държави да произвеждат оръжия като дроновете, които представляват възпиращ фактор за по-силните от тях, но и които се превръщат в основен елемент на съвременните войни.

Най-належащият въпрос сега е каква ще бъде реакцията на Вашингтон на това, че Иран доставя на Русия модерни дронове, ще позволи ли това или ще вземе мерки, за да провали тази сделка?