Германският канцлер Олаф Шолц бе разпитан днес за един от най-големите данъчни скандали в историят ана страната. Той застана пред разследващата комисия в Хамбург, която проверява дали частната банка „Варбург“ е получила неговата помощ в качеството му на финансов министър, за да извършва съмнителни данъчни сделки.

Германският канцлер Олаф Шолц се изправя за втори път пред комисията, разследваща банковия скандал със сделките cum-ex. Първия път той предпочете да мълчи, а на въпросите за какво е разговарял с ръководството на обвинената в тези сделки банка „Варбург“ заяви, че не си спомня.

При втория си разпит днес той отново отхвърли всякакви обвинения, че е знаел за сделките или е помогнал по някакъв начин на ръководството на банката.

„Не съм повлиял по никакъв начин на решенията, взимани от банката“, заяви той. Не е имало и никаква политическа помощ за тях, заяви още той.

Шолц обвини разследващите, че го разпитват на базата на предположения и внушения, а не на факти. Канцлерът многократно повтори, че не е познавал в детайли данъчната работа на банката.

Комисията разследва дали банката е получила обратно платени данъци, благодарение на политическо покровителство. Връщането на данъците става възможно, благодарение на така наречените cum-ex сделки, които благодарение на вратичка в закона успяват не само да не плащат данък върху капитала, а и да възстановявват внесени суми в двоен размер.

Ръководството на банката се е срещало многократно с Шолц по времето, когато е кмет на Хамбург и по-късно, когато е финансов министър.