Ако Европейският съюз реши да наложи ембарго върху руския петрол, то бензинът у нас може да достигне 3,50-4,00 лева за литър.

Такава прогноза направи в ефира на бТВ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Припомняме, че вчера Министерство на финансите излезе с прогноза до края на годината да има над 25% увеличение на цените на горивата у нас. 

"Наистина няма фактори, които да говорят за понижаване на цените на горивата. Това, което наблюдаваме в момента, е задържане на курса на суровия петрол, тъй като американците освободиха стратегическите си запаси. Но това е един краткосрочен ефект. Ще продължи 2-3 месеца и цените отново ще тръгнат нагоре, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането. А освен всичко останало има риск едни 20% - това е руският износ на петрол за света, да изчезне. Тоест, трябва да се подготвим за едни такива, или близки цени, които виждаме в момента", посочи Бенчев.

И допълни:

"Най-важното, за да не видим някакви шокове, е да няма ембарго въргу руския петрол. Ако това се случи и този източник прекъсне за нашата рафинерия, цените ще се увеличат и това трябва да е ясно на всички".

След което изчисли - "ако спре руският петрол, можем да стигнем до 3,50-4,00 лева за литър". 

Като преди това прогнозира, че за предстоящите великденски празници, когато традиционно хората тръгват на път, бензинът може да премине психологическата граница от 3 лева, при малко под тази стойност сега. "Ако суровият петрол тръгне надолу, дори за малко - за 10-ина дни, ние ще отразим веднага това в цените", твърди Бенчев.

По думите му премахването на биокомпонентата няма да разреши проблема с високите цени. Ако преди няколко месеца тя е била 12-13 ст. на литър, сега нещата били доста по-различни - 5-6 ст. 

"Единственото, което държавата може да направи, е да намали ДДС, тъй като по отношение на акциза сме на минималните, позволени от ЕС нива", даде формула юристът от петролната асоциация.