България ще се бори за изграждането на нейна територия на завод за батерии, произвеждащи електричество. А планирани за затваряне са тецовете, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки - "Брикел" и "Бобов дол". Очакваме и през април Европейската комисия окончателно да одобри плана ни за възстановяване.

Това обяви в ефира на Нова тв вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Бъдеще на батерии, с които да се добива електричество и завод в България, където да се произвеждат. Това е един от новите енергийни проекти, който влиза в преработения План за възстановяване.

Конкретният проект все още не е публикуван, но се предвижда инсталираните батерии да са с капацитет 6000 мегаватчаса.

"В света са изградени 20 такива завода, само "Фолксваген" в Европа планира 8. Така че не знам колко е авантюра, по-скоро сме във вълната на ключова нова технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме", заяви финансовият министър.

По отношение на Плана вървим към частични последни корекции, заяви той. "Отговорено е на всички препоръки, предложени са нови проекти, които бяха представени на обществото в общественото обсъждане - основно в перо "Енергетика" и "Транспорт".

Там имаме неформална обратна връзка. Очакваме формалната връзка и живот и здраве - одобрение на плана", допълни Василев. И посочи още:

"В плана е заложено 40% намаление на въглеродния отпечатък от въглища и енергетика като цяло. Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели, е да се затворят мощности, които не отговарят на екологичните стандарти. Моята информация е, че на екологичните стандарти не отговарят само "Брикел" и "Бобов дол".

А какво ще стане с работещите там? Според министъра те са сравнително малко, а така или иначе тези мощности почти не работели през последните години. Подали са общо около 4-5% от въглищната енергия.

"Идеята е до 15 март да получим финално "Да" от ЕК, а формалното одобрение да е през април", обощи Асен Василев, визирайки удължаването с един месец (до посочената дата) на разглеждането на българския план.

Според него е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г. А въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС върху храните, държавата няма да отстъпва, категоричен е Асен Василев.

"Добре е опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 милиарда лева и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга искат да ги разширим с 2 милиарда, на база техните предложенията. Така че когато решат какво искат, нека да направят допълнителни предложения", обърна се финансовият вицепремиер към опозицията. 

Той коментира и протеста на полицаите.

"Отговорът го дадохме още при предварителните разговори. Увеличавания на заплатите може да има, в която и да е държавна институция, не конкретно в полицията или пожарната, само след реформа", категоричен е той.

А как ще се случва реформата? - След съдаването на работни групи по министерствата, в които да участват и синдикатите. Трябвало да се преразгледат щатни разписания, задължения, да се преразгледат процеси - "кой какво прави", така че да се вдигне ефективността.

"Да се вкара където е възможно електронизация, видеонаблюдение, където може", посочи още министърът на финансите, визирайки работата на полицията.

По думите му след като всичко това започнело да се случва, в бюджета имало достатъчно средства за повишаване на заплатите. Има няколко стотин милиона, заложени точно за преструктурирането.