ЕС обсъжда идеята за предоставяне на убежище на руските войници, които хвърлят оръжието и напуснат бойното поле в Украйна.

Това стана ясно днес от изксазването на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел пред евродепутатите.

„Ако искате да не бъдете част от убийствата на вашите украински братя и сестри, ако не искате да бъдете престъпници, хвърлете оръжията, спрете сраженията и напуснете бойното поле“, призова Мишел по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Евродепутатите обсъдиха войната на Русия срещу Украйна и прилагането на санкциите срещу Кремъл.

„Знае, че някои от вас (евродепутатите – б.р.) предлагат да се даде убежище на войниците, които не изпълняват заповедите на комансирите си“, допълни Мишел.

Той бе категоричен, че случващото се в Украйна и особено клането в Буча не е специална операция, а военно престъпление. И увери, че ЕС няма да обърне гръб на тези ужаси, а ще се изправи очи в очи срещу ужасната реалност. Европа няма да пожали сили, за да привлече към съдебна отговорност извършителите на тези престъпления.

ЕС ще продължава да оказва помощ на бежанците от Украйна, като им осигурява подслон, образование и достъп до социални грижи, допълни Мишел.

„Само преди 7 седмици Буча беше едно мирно предградие на Киев. Сега човечеството е убито в Буча - хладнокръвно, със завързани рръце, с куршум в главата“, каза председателят ан Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя също нарече станалото там военно престъпление.

„След Буча повече от когато и да било Европа застава зад хората в Украйна в техните разрушени градове и бомбоеубужища, зад онези на барикадите, зад милионите, които бягат. Ще направим всичко, за да се върнат те в домовете си“, изтъкна тя.

Това ще бъде и посланието, което Фон дер Лайен ще предаде на украинския президент Володимир Зеленски при посещението си в Киев тази седмица.

„Нещо днес ме кара да се чувствам горда – хората. В ЕС хората се захванаха да помагат на нашите украински приятели. Сега 10 милиона са вътрешно разселени или търсят спасение в чужбина. Тежестта за приемането им пада на местните власти и обикновените граждани. Ще спомена поляците – те са невероятни, цялата страна демонстрира солидарност към украинските гости“, каза председателят на ЕК.

Войната срещу Украйна е решаващ момент европейците да осъзнаят, че ЕС преживява криза на слабостта, смята върховният представител на ЕС за външната политика Жаозеп Борел.

Според него Европа трябва да гарантира твърдостта на мнозинството нв ООН, осъдило руската агресия. Трябва да бъдат осъдени държавите, въздържали се да заклеймят Русия – те са над 30.

„Трябва да разберем гледната точка на онези, които не са съгласни с нас“, каза Борел пред евродепутатите.

Кризата в Украйна е разкрила слабостта на Европа и в сферите на сигурността и отбраната. С избухването на световната финансова криза през 2008 г. ЕС е започнал да се разоръжава. И чак през 2014 г., след руската анексия на Крим, е започнал да възстановява своята боеготовност. Но средните разходи за военни цели не надминават 1,5 на сто от средния БВП за ЕС.

„Войната трябва да приключи най-бързо, но не и по какъвто и да е начин. Ако приключи с една неутрализирана, съсипана, унищожена държава, с милиони убити и ранени – не искаме това. Затова ще продължим да подкрепяме Украйна. Ще оказваме повече конкретна помощ, включително с оръжие. Трябва да се борим срещу агресора с всички средства, с които разполагаме“, допълни дипломат номер 1 на Брюксел.

Той припомни, че ЕС вече е предоставил на Киев 1 милиард евро за въоръжаване. Сумата може да изглежда голяма. Но по толкова Европа плаща всеки ден на руския президент Владимир Путин за доставки на газ и петрол.