ЕС иска да изключи руските компании от всякакви обществени поръчки в страните членки. Трябва да бъде забранен вносът на въглища от Русия и достъпът на руски кораби до пристанищата в Съюза, както и да спре износът на алкохол от Европа за страната.

Това се съдържа в петия пакет от санкции, предложен днес от Европейската комисия. Той бе огласен от нейния председател Урсула фон дер Лайен.

Пакетът бе обсъден на Съвет "Икономически и финансови въпроси" в Люксембург.

Причина за новите мерки са разкритията за жестокостите на руските войници в киевското предградие Буча. Такива зверства не могат да останат без отговор, категорична е Фон дер Лайен..

Пакетът се състои от шест стълба.

1. Забрана на вноса на въгликща от Русия, който възлиза на 4 милиарда евро годишно. Така ще бъде прекъснат още един източник на приходи;

2. Пълна забрана за трансакции на 4 руски банки – сред които ВТБ. Те представляват 23 на сто от пазарния дял на банковия сектор в Русия. Така ще бъде отслабена още повече финансовата система на Кремъл;

3. Забрана за влизане в пристанищата в ЕС на руски кораби и съдове, стопанисвани от руски оператори. Ще бъдат допускани някои изключения за селскостопански и хранителни продукти, хуманитарни помощи и енергия. Ще бъде предложена забрана и за руски и беларуски сухопътни транспортни оператори. Така руската индустрия ще бъде лишена от възможността да се сдобива с основни стоки;

4. Целеви забрани за износ на стойност 10 милиарда евро, засягаща сфери, в които Русия е уязвима. Това включва квантови компютри, високо технологични полупроводници, но също така важно машинно и транспортно оборудване. Така ще бъдат отслабени технологичната база и индустриалният капацитет на Русия;

5. Специфични допълнителни забрани за внос на стойност 5,5 милиарда евро. Целта е да бъдат прекъснати паричните потоци към руските олигарси. Мерките ще засегнат продукти от дървесина до цимент и от морски храни до алкохолни напитки.

6. Ще бъдат предприети изключително целеви мерки като забрана за руски компании да участват в обществени поръчки в страните членки на ЕС или да бъде изключена всякаква финансова помощ – европейска или национална – за руски обществени органи. Това се прави, защото парите от европейските данъци не могат да отиват по никакъв начин или форма в Русия.

Отделно ЕК ще предложи допълнителен списък от лица. Същевременно Брюксел работи върху допълнителни санкции, включително върху вноса на петрол.

България подкрепя санкциите

България подкрепя санкциите срещу Москва и в същото време настоява да се наблюдават и анализират всички последици от тях.

Това заяви вицепремиеръът и министър на финансите Асен Василев на заседание на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ в Люксембург. 

Българската банкова система не е изложена на риск от финансовите санкции, доколкото тя има ограничени отношения с руската банкова система, допълни Василев.

В заседанието чрез видеовръзка участие взе и украинският финансов министър Сергий Марченко.