Групата на "Демократична България" в парламента ще подкрепи кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров за гуверньор на Българската народна банка.

Това обяви днес Христо Иванов в парламента. 

Решението е било взето единодушно вчера по време на среща на парламентарната група на дясното обединение, макар досега да бе неофициално известно. 

Припомняме, че другият кандидат е представителят на "Има такъв народ" и председател на бюджетната комисия към Народното събрание Любомир Каримански. Двамата вече бяха изслушани от ресорната комисия и предстои решението да бъде взето в залата, като то ще се състои другата седмица. 

"И с двамата колеги имаме много добро сътрудничество, но смятаме, че трябва да се подкрепи коалицията и това е по-здравият подход коалиционно", аргументира решението на ДБ днес Иванов. 

До момента е ясно, че от ПП застават зад Гюров, "Има такъв народ" - за Каримански. С подкрепата на ДБ за кандидатът на ПП той повежда в "състезанието", защото БСП все още не е заявила официално кой ще подкрепи. Въпреки че според шефката на кабинета на премиера и правителствен говорител Лена Бориславова (ПП), левицата също подкрепя Гюров. 

Междувременно обаче, днес председателят на Народното събрание предприе "промени" устно в правилника, които може да повлияят на гласуването в залата. 

"За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума", обяви насоките Никола Минчев в началото на заседанието днес. 

Това означава, че шеф на БНБ може да се избере дори само с 61 гласа, защото за кворум са достатъчни само 121 депутати от общо 240. 

"Продължаваме промяната" има 67 депутати, а "Демократична България" - 16, а БСП - 26 (или 109 гласа за Гюров). Опозицията обаче ще може да блокира избора дори без да гласува против. Достатъчно е само да се регистрира, за да вдигне кворума.