Каква е разстановката на силите преди предстоящия избор на шеф на БНБ, за който управляващата коалиция има двама кандидати? Фактите сочат, че при определени обстоятелства от "Продължаваме промяната" може да избере и сама своя човек Андрей Гюров.

Според  чл. 81, ал. 1 от Конституцията Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители, т.е. поне 121. Според ал. 2 Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

В чл. 84, т. 8 е записано, че Народното събрание избира и освобождава ръководителите на Българската народна банка и на други институции, определени със закон - т.е. за избора на БНБ основният закон не изисква друго мнозинство.

Накратко - за да се избере шеф на БНБ, трябва да има 121 депутати за кворум, от които поне 61 да гласуват "за" определена кандидатура.

"Продължаваме промяната" има 67 депутати и на теория може самостоятелно да избере Андрей Гюров. Трябва обаче да се намерят 54 народни представители, които да осигурят кворум, за да има заседание.  И след това при гласуването гласовете "против" и "въздържал се" общо да са по-малко от 67.

На практика задачата, разбира се, е много по-сложна. Двете партии от управляващата коалиция, които нямат свои кандидати за БНБ са  БСП и "Демократична България". Първите имат  26 депутати, а вторите 16 или общо 42-ма. Дори "Продължаваме промяната" да се договори с тях за подкрепа само за кворума, те няма да са достатъчни. 

Останалите 12 депутати ще трябва да се намерят измежду ГЕРБ (59 депутати), ДПС (34 депутати) и "Възраждане" (13 депутати).

Задачата е сложна, защото партиите, които не са част от управлението, трябва не само да дадат 12 депутати за кворум, но и да не гласуват "против" Гюров. Както е видно тези 3 партии имат 106 депутати, които са повече от 67-те на "Продължаваме промяната".

Ако иска да преодолее подобен вот "против", най-голямата ПГ ще трябва да разчита на БСП и "Демократична България" не просто за кворум, но и за подкрепа. Трите политически сили заедно събират 109 депутати.

Що се отнася до "Има такъв народ", тя има само 25 депутати и дори на теория не може да избере сама своя кандидат Любомир Каримански. А събирането на мнозинство, което да преодолее евентуален вот "против" е още по-трудно. Ако "Има такъв народ" обаче гласува против Гюров, заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", той няма как да бъде избран, защото ще събере срещу себе си 131 гласа.