Даря Дугина, дъщеря на руския обществен деец Александър Дугин, е загинала при експлозия на автомобил край Москва, предаде ТАСС, позовавайки се на Андрей Краснов, ръководител на общественото движение "Руски хоризонт" и познат на загиналата. Това съобщи БТА.

"Да, много тежко събитие, познавах Даря лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото "Традиции"" е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там", каза Краснов. "Близо до село Болшие Вязьоми е избухнала детонация, колата се е запалила веднага, изцяло е била обхваната от пламъци, тя е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя", разказа той.

И допълни:

"Това е колата на баща й, Даша кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата".

Според сайта Gazeta.ru самият Дугин също е трябвало да пътува в джипа, но в последния момент се е качил в друга кола.

Александър Дугин е 60-годишен съветски и руски философ, политолог, социолог, преводач. Наричан е "мозъкът на Путин" и е автор на проекта за евразийска държава, който на практика представлява възстановяване на СССР. Ръководител е на Центъра за консервативни изследвания и основател на Международното евроазийско движение в Русия.

Дугин е идеолог на неоевразийството - течение в руския консерватизъм, което призовава към създаване на свят с повече полюси, обединяване на евразийското пространство (Русия, Европа и Близкият Изток) в противовес на англосаксонските страни (САЩ и Канада, Великобритания и Ирландия, Австралия и Нова Зеландия).

Самият той точно преди година сякаш предрича атаката, като пише в своя профил във "Вконтакте":

"Това, което не ме убива, убива някой друг."

Дъщеря му Даря напълно споделя неговите възгледи и подкрепяше войната в Украйна. В последните месеци тя се изявяваше като политически анализатор. Беше и сред санкционираните от Великобритания руснаци.