Жертва на обстоятелствата ли е Даря Дугина, дъщеря на руския обществен деец Александър Дугин, загинала при експлозия на автомобила си край Москва снощи?

Тя и баща й е трябвало да пътуват заедно, съобщават руските медии, но в последния момент са тръгнали отделно, тя - с неговия автомобил. Предполага се, че взривното устройство е било предназначено за баща й.

Но Дугина не е просто дете на идеолога на Путин - тя е второ поколение философ с идентични убеждения. 

Даря Дугина завършва Философския факултет на Московския държавен университет през 2015 г., след което започва работа в Международното евразийско движение, основано от баща й. През последната година-две се изявяваше и като политически коментатор по руските медии под името "Платонова" - и активно подкрепяше войната в Украйна.

Ето някои реплики на Дугина:

"Аз съм антирасистка и смятам, че западното общество е тоталитарно общество. Те са тоталитарни расисти."

"Какво има предвид нашият президент, когато говори за "колективния Запад"? Той има предвид, че те са либерални. Те са либерална нацистка цивилизация. Там има пълна доминация на правата на човек над правата на народа."

"Няма да има чистки, ще има самопрочистване на обществото."

Попитана в едно интервю защо в Русия, в която уж има свобода на словото, арестуват и затварят хора, които са против войната, Дугина отговаря така:

"Когато Русия е във война, когато нашата страна е във война, трябва да има абсолютна сплотеност. Недопустими са други гласове. Има решение, има воля, трябва да се изпълни."

В друго интервю Дугина коментира спирането на руските пропагандни телевизии RT и "Спутник" в ЕС:

"Това е невиждан досега случай на нарушаване на "свободата на изразяване". Това предполага възможността за различни гледни точки, понякога не по вкуса на властите. (...) Фактът, че журналистите в Европа не реагираха по никакъв начин на тези блокади показва "тоталитарната" природа на целията западен медиен свят."