Министерският съвет изпълни искането на президента Румен Радев от 22 март т.г. да предостави на цивилните граждани на Украйна каски и бронежилетки, а в замяна поиска от него да уволни началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев.

"Безвъзмездната помощ за защита на мирните граждани на Украйна се състои от 2000 каски и 2000 бронежилетки", обяви началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова. 

Как кабинетът ще контролира дали защитните средства ще отидат при мирни граждани, а не в украинската армия или в мирни, но мобилизирани за отбраната украинци, не става ясно. Така страната ни продължава наред с Унгария да е единствената в Европа, която не е предоставила военна помощ на нападнатия от Путин украински народ.

 
В парламента вече са внесени проекторешения от ДБ и ГЕРБ за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Още на 3 март осъдихме действията на руската армия в Буча", припомни Лена Бориславова, вероятно по повод критики, че правителството си мълчи.

На закрито заседание министрите решили единодушно да поискат от президента да уволни началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев. Мотивите - предаване на видеоматериали от входовете на Министерския съвет при нарушаването на гаранциите за сигурността на лицата в МС.

"Компрометира се самоличността на подателите на сигнали до европейската прокуратура.  По официална информация съществуват съмнения за непрозначно разходване на средства от НСО", каза още Лена Бориславова. 

Тя не уточни за какви злоупотреби става въпрос, но каза, че даването на видеозаписи на прокуратурата от това кой влиза и кой излиза в сградата на МС застрашава хората, които сезират за нарушения Лаура Кьовеши, тъй като МС вече е контактна точка със службата на европейския прокурор и се приемат сигнали в сградата на "Дондуков" 1.

Имало разминаване на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на записи до прокуратурата съпоставено със забавеното оказване на съдействие по време на протестите миналото лято, когато трябваше да се дадат записи от същите входове на МС, за да се разследва насилието спрямо граждани, допълни Бориславова. 

Коалиционните партньори обмислят и законови промени, с които да се намали срокът на охраната от бивши президенти и премиери от 4 на 1 година след заемане на длъжността. Това означава охраната на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде премахната на 12 май т.г. Ако дотогава законовите изменения са минали през парламента.