Изненадващо президентът Румен Радев призова днес българското правителство да изпрати бронежилетки и каски в Украйна. Но уточни - да се ползват от цивилното население, особено в районите, където то е от български произход.

Президентът направи изявлението си след среща с гостуващия му колега от Полша Анджей Дуда.

 
Досега правителството е заявявало, че няма да праща никаква военна помощ за Украйна, не само смъртоносни оръжия, но и отбранителни изделия - бронежилетки, каски и други. Вицепремиерът Асен Василев намекна в телевизионно интервю, че той е на обратно мнение (а вероятно и "Продължаваме промяната"). "За" изпращането на военна помощ се обявяват и от "Демократична България". Но коалиционният им партньор БСП е категорично против. 
 
 
Радев лансира и друга авангардна идея за защита от Русия - да изградим система от тръбопроводи за гориво по Източния фланг на НАТО, които алиансът да плати от бюджета си. 
 
 
Българският президент се договорил с Дуда полски експерти да дойдат в България и да проверят дали Полша не може да поддържа нашите съветски изтребители МиГ-29. 
 
"Оперативна готовност за ескадрила Ф-16 може да очакваме през 2030 г.", предупреди Радев. 
И добави, че ако не поддържаме съветските летящи машини, 110-годишната история на българската бойна авиация ще отиде нахалост и после дори няма да имаме капацитет да пилотираме каквито и да било самолети, като ще се молим на нашите съседи да ни пазят небето. 
 
 
Президентът Радев даде за пример Полша, която през 2023 г. ще дава 3 на сто от БВП за отбрана, като мисли да повиши процентът до 4. 

"В училищата се връщат елементи от обучението по отбрана", похвали Радев полските власти.

Президентът Дуда заяви, че Русия ни подлага на "енергиен шантаж".