Неизвестна досега организация в Русия, наречена Национална републиканска армия, пое отговорност за атентата, при който в неделя загина Даря Дугина - дъщерята на "мозъка на Путин" Александър Дугин - философ, приближен до руския държавен глава, идеолог на евразийското движение.

Изявление по повод взривената кола в покрайнините на Москва, в която Даря Дугина бе убита на място, направи бившият член на руската Дума и противник на Путин Иля Пономарьов.

Той твърди, че поддържа контакти с НРА от април 2022 г. Партизаните се свързали с него чрез създадения от него бот "Роспартизан" в Телеграм.

"Активно им помагаме по различен начин", казва Пономарьов.

Тази армия обаче досега не се е обявявала публично и не е поемала отговорност за други атаки. Според някои анализатори такава групировка не съществува, а е разработка на ФСБ с цел да разбере кои са противниците на Путин, готови да извършват терористични действия. Украински политици пък смятат, че организацията е измислица и има за цел да обвини Украйна за атентата.

Не е ясно и дали Дугин е бил цел, а дъщеря му е загинала случайно или бомбата е била за самата Даря.

Даря Дугина напоследък бе по-влиятелна от баща си, поддържаше контакт с европейските крайнодесни, най-вече с Марин льо Пен и дори я обявяваха за руската версия на френските крайнодесни.

От друга страна Александър Дугин не пестеше критики към Путин, обвинявайки го, че не е достатъчно деен и не заявява по-категорично идеологията си. Това също би могло да е повод за атентат срещу него от самите руски служби. Засега други следи към НРА няма, а страницата им в "Уикипедия" е изтрита.

Самият Пономарьов в момента е в изгнание, след като напусна родината си заради "антикремълската си дейност". Той се намира в Киев. Изявлението му бе направено в интервю на живо в YouTube канала на "Февруарско утро" - рускоезична медия, която се появи по-рано тази година в украинската столица.

Ето какво заяви бившият руски депутат и какво гласи съобщението на новата организация:

„Днес се събудихме в ново време. Вчера партизани взиривиха джипа на идеолога на Путин Александър Дугин.

Това нападение открива нова страница в руското съпротивление на путинизма. Ново, но не последно. В резултат на това нападение загина Даря Дугина-Платонова - 30-годишщната дъщеря на Дугин. Тя бе негов съмишленик и дясанта му ръка. Даря призоваваше за унищожение на украинците. Беше гласът, призозваващ за насилие и убийства  в окупираните туритории. В частност тя обоснова терористичния акт в Еленовск, когато в нарушение на Женевската конвенция бяха убити 50 бойци на “Азов“, които се бяха предали.

Вчера бе осъществено възмездие. Господ съхрани самия Дугин, но му подготви много по-страшно наказание. И днес дойде моментът да кажем кой го е реализирал.

Тази акция, както и много други акции, осъществени напоследък на руска територия, са реализирани от Националната републиканска армия. Ние установихме контакт с нейните бойци чрез нашия канал „Роспартизан". Бойците на НРА ме упълномощиха да прочета тяхното изявление:

„Ние, руски активисти, военни и политици, бойци на Националната Републиканска Армия и партизани обявяваме извън закона подпалвачите на войната, грабителите и подтисниците на народа на Русия.

Обявяваме президента Путин за узурпатор н авласт и фалшификатор на конституцията, подкладил братоубийствена война между славянски народи и пращащ руските войници на безмислена смърт. Нищета и смърт за едни, дворци за други - това е равносметката от неговата политика.

Смятаме, че лишените от право на глас имат право на въстание срещу тиранина. Путин ще бъде свален и унищожен. От нас.

Нашата цел е да спрем унищожението на Русия и нейните съседи, да се пресече дейността на кремълските дейци, които си присвояват богатствата на нашия народ и извършват престъпления в странат и извън нея. Обявяваме чиновниците на правителството на РФ и регионалната администрация за поддръжници на решима и тези, които не се откажат от постовете си, ще бъдат унищожени.

Обявяваме бизнесмените, които печелят парите си с корупция и връзки с чиновници за изменници на народа и поддръжници на узурпатора. Имуществото на тези, които не се обявят публично против тази власт и нейната война, ще бъде унищожавано заедно с тях самите.

Обявяваме служителите на силите за сигурност за сътрудници на узурпатора. Тези, които на предадат оръжието си и не свалят пагоните си, ще бъдат унищожавани от нас.

Обявявавем военните и тези, които печелят от войната и я финансират за законна цел, която ще бъде унищожавана.

Помним взривовете на жилищните блокове в Русия, които доведоха Путин на власт. Знаем, че режимът не се спира и пред най-чудовищните престъпления. И заявяваме – ние провеждаме акции само срещу лицата на тази власт. Няма да атакуваме граждански обекти и цивилни граждани и ако путинските силоваци извършат провокации и ги припишат на нас – не им вярвайте!

Призоваваме руските войници да спрат да стрелят срещу наши събратя от други държави - Грузия, Сирия, Украйна и други.

Призоваваме всички руснаци да се влеят в нашите редици и да издигнат бяло-синьо-бялото знаме на нова Русия вместо опозорения от путинската власт трикольор.

Призоваваме тези, които са готови да се борят, да следват нашия пример и да свалят този нечовечен, лицемерен и антинароден режим.

Святаме за недопустимо, че руснаците търпят наказания в целия свят заради онези, които нямат националност, нямат родина и обичат парите и властта повече от всичко. Светът не е враг на Русия и Русия не е враг на човечеството, и ние ще докажем това с дела.

Всеки, който изпълнява нашата програма, се освобождава от отговорност пред закона на узурпатора.

След победата ни ще освободим незабавно всички осъдени незаконно от путинската власт.

Ние ще дадем свобода на всички народи, населяващи Русия и ще построим ново общество. Общество без олигарси, без корупция, без произвол на чиновниците, без унизителна бедност. Общество, в което всеки ще получава според труда си. Общество без война и насилие.

Общество, в което властта ще принадлежи на народа  и гражданите сами ще избират лидерите си и ще организират живота си в своите градове и села. Общество, в което управляващите няма да принасят в жертва чужди животи заради собственото си величие, а ще мислят за образованието, здравеопазването и научния прогрес.

Общество, в което всеки ще се гордее, че е роден в Русия и ще иска да живее в нея.

Да живее свободна Русия!

Където и да се намирате - борете се като нас, заедно с нас, по-добре от нас. Да очистим родината от скверното. Победата ще е наша. Дръжте връзка с нас чрез канала ни „Роспартизан“ в  „Телеграм“.