Гледката на завързани хора, застреляни от упор, по улиците на украинския град Буча не изглежда "много далеч от геноцид", заяви днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомни, че убийствата в киевското предградие Буча предизвикаха възмущение по света и Западът готви нови санкции срещу Русия.

"Като погледнете случилото се в Буча, разкритията, които виждаме за стореното от Путин в Украйна, според мен не изглеждат много далеч от геноцид. Нищо чудно, че хората реагират така", каза Джонсън пред репортери.

Той добави, че несъмнено международната общност, с Великобритания в челните редици, единно "ще наложат повече санкции и повече наказания на режима на Владимир Путин".

По-рано днес британският министър на здравеопазването Саджид Джавид каза, че светът трябва да се намеси, за да спре масовите убийства в Украйна. Той сравни сегашните действия на руските войски с геноцида в Босна през 1995 г.

Руското външно министерство заяви днес, че кадрите, показващи мъртви тела в украинския град Буча, целят да оправдаят налагането на още санкции срещу Москва и да провалят мирните преговори с Киев, предаде Ройтерс.

"Тези ужасни, престъпни фалшикации бяха публикувани, за да бъде оправдан нов предварително подготвен пакет от санкции, включително мащабно експулсиране на дипломати от различни страни. И също така, разбира се, за да усложнят, ако не и напълно да провалят, преговорите (за мир)", каза говорителката на министерството Мария Захарова на брифинг с журналисти.

По-рано днес Кремъл заяви, че мирните преговори между Русия и Украйна не напредват така бързо, както би искала Москва.

Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд каза днес, че американски прокурори работят със свои европейски и украински колеги, за да помогнат за събиране на доказателства за евентуални военни престъпления на Русия в Украйна, посочва Ройтерс.