На 8 октомври е премиерата на "φ1.618" - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев открива кинофестивала "Синелибри 2022".

Това съобщават от екипа на кино-литературния фестивал, предава БТА.

Празничната церемония в зала 1 на НДК ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание.

"φ1.618" е и единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния международен конкурс за най-добра литературна адаптация за голям екран. Съвсем скоро стана ясно, че филмът е селектиран в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал, където са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

В селекцията на същия фестивал присъства и документалният филм на Борислав Колев за Теодор Ушев  - "Невидими връзки". В него номинираният за "Оскар" режисьор разкрива своя вътрешен свят: лични, исторически, културни и субкултурни връзки, формирали човека и твореца - такъв, какъвто е днес. Документалният филм също ще бъде излъчен на "Синелибри" като част от  конкурса за най-добър документален филм, който тази година ще се състои за пръв път.

Осмото издание на "Синелибри" е под мотото "Преоткритото време", по случай 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст. Между 8 и 30 октомври ще има над 60 продукции с национални премиери, десетки галавечери и срещи с режисьори, сценаристи, писатели, актьори, композитори. Фестивалът ще проведе в София и още шест града - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Отново ще има паралелно дигитално издание.